SVE TRAŽENIJA ZNANJA

‘Ljudski potencijal ostaje ključan za uspješnu provedbu projekata, bez obzira na razvoj tehnologije‘

Učilište EU Projekti predstavilo je nove obrazovne programe iz područja projektnog menadžmenta

Ernest Vlačić

 Davor Pongracic/Cropix

Učilište EU Projekti (UEP) predstavilo je svoje nove obrazovne programe iz područja projektnog menadžmenta, za koji se vjeruje da će u sljedećim godinama biti sve važniji. Tražit će se sve više projektnih menadžera, a njihova sposobnost prilagodbe, kreativnog rješavanja problema i uspješne komunikacije činit će razliku.

- Ljudski potencijal ostaje ključan za uspješnu provedbu projekata, bez obzira na razvoj tehnologije. Ovi programi osigurat će kontinuirani razvoj znanja i vještina budućim voditeljima projekata kako bi mogli uspješno odgovoriti na sve izazove - pojasnio je u pozdravnom govoru Vitomir Vela, ravnatelj UEP-a. Polaznicima će, osim teorijskih, ponuditi praktična znanja koja su stekli tako što su i sami sudjelovali u velikim projektima, među kojima se svakako ističe onaj vezan uz gradnju Pelješkog mosta.

- Mi stvaramo stručnjake. Kako smo do sada tako ćemo i dalje - dodao je Vela.

image

Vitomir Vela

Davor Pongracic/Cropix
image

Vitomir Vela, Ernest Vlačić, Mladen Vukomanović, Marko Šimac, Ernest Vlačić, Sanja Georgina Stropnik

Davor Pongracic/Cropix

Zlatko Barilović, direktor za razvoj obrazovnih programa UEP-a, okupljenima je predstavio konkretne obrazovne programe na kojima su radili posljednjih mjeseci. Svoju su ponudu proširili edukacijom "Projektni menadžment" u trajanju od 30 sati s mogućnošću IPMA certifikacije te specijaliziranim kraćim edukacijama na teme: produktni dizajn i strategija, inovacijski projekti, PM2, metodologija za upravljanje projektima, upravljanje projektnim rizicima, menadžment programa i portfelja, uvod u Agile (Scrum) te Agile Leadership. Učilište je ujedno sklopilo sporazume s Hrvatskom udrugom za upravljanje projektima (IPMA Hrvatska) i Project Management InPMI-em Hrvatska, sve kako bi pokušali riješiti problem nedovoljne razine uspješnosti projekata, što je posljedica loših kompetencija.

- Potrebno je obrazovati ne samo voditelje projekata nego i sve ostale koji sudjeluju u njima - rekao je Barilović.

Osim klasičnih edukacija u učionicama, od svibnja su dostupne i online edukacije, a postoji mogućnost razvoja posebnih edukacija za pojedine organizacije s obzirom na to da rad u svakoj od njih zahtijeva specifična znanja i vještine.

- Za uspjeh su potrebni kvalitetan program, vrhunski partneri i ljudi koji će s polaznicima razvijati te programe. Mi imamo sve troje - poručio je Zlatko Barilović.

image

Zlatko Barilović

Davor Pongracic/Cropix

Ernest Vlačić, predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš, skrenuo je pozornost publike na dva velika trenda - zelenu i digitalnu transformaciju.

- Velike su ih zemlje prepoznale, pa ulažu tisuće milijardi eura da se ti procesi ostvare. Kada imamo politički diskus, novac i ideje, to treba pretočiti u projekt - uvjeren je. Projektni su menadžeri, stoga, vrlo traženi, a procjenjuje se da će do 2027. trebati oko 88 milijuna upravo tih profesionalaca.

- Hrvatskoj se smiješi 25 milijardi eura, a s njima dolaze i izazovi. Upitan je apsorpcijski kapacitet našeg društva, pa je pitanje kako će se taj novac potrošiti do 2030., a veliki izazov vezan je upravo uz voditelje koji će upravljati projektima - naglasio je Vlačić.

image

Ernest Vlačić

Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Hrvatske udruge za upravljanje projektima (IPMA Hrvatska) Mladen Vukomanović naglasio je da se danas fokus stavlja na vrijednosti, imidž i kvalitetu. Važno je primijeniti stečene kvalifikacije u interesu društva u cjelini, a ne samo investitora.

- Vrijednost više nije konkretni most ili cesta koji se sagrade, nego vrijednost koju to daje korisnicima - pojasnio je Vukomanović. Dodaje da IPMA pokušava certificirati i nagraditi najbolje prakse, a vjeruje da će potražnja za projektnim menadžerima u sljedećim godinama biti sve veća.

- Zbog toga se uključite, nemojte biti pasivni, nego donesite promjenu - poručio je.

image

Mladen Vukomanović

Davor Pongracic/Cropix

U svojoj prezentaciji Sanja Georgina Stropnik, predsjednica PMI-a Hrvatska, pojasnila je kako se u posljednjih pet godina povećala svijest o tome što je zapravo projektni menadžment.

- Prošle godine smo primijetili da je na LinkedInu sve više oglasa za projektne menadžere. U jednom ih je trenutku bilo 30-ak tjedno - prisjeća se Stropnik. Izazov pronalaska dobrog projektnog menadžera poznat je ne samo Hrvatskoj, već i na globalnoj razini.

Osim toga, iako su se vještine poput komunikacije, izgradnje međusobnih odnosa ili kreativnog rješavanja problema u prošlosti smatrale manje važnima ili čak svojevrsnom slabošću, danas se one nazivaju "power skills." Vremena, organizacije i stilovi vođenja su se promijenili, smatra predsjednica PMI Hrvatska.

- Projektni menadžment je i profesionalna i životna vještina. Svi svakodnevno provodimo projekte kao što je primjerice organiziranje obiteljskih događaja ili renoviranje stana. Važno je to osvijestiti - dodala je. PMI u tome pomaže tako što okuplja i osnažuje struku, ali i potiče učenje za sve zainteresirane. Razvili su i besplatan "kick off" program kroz koji se stječu temelji upravljanja projektima.

image

Sanja Georgina Stropnik

Davor Pongracic/Cropix

O važnosti cjeloživotnog učenja i usavršavanja govorio je Marko Šimac, regionalni koordinator PM2 Alliance.

- S obzirom na dinamički razvoj okruženja, traži se od sudionika projekata da se ne zaustave na akademskom obrazovanju i prijašnjim projektima na kojima su radili. To je tek početak nakon kojeg treba nastaviti razvijati kompetencije - smatra Šimac. Ključno je imati na umu, dodaje, kako su promjene u industriji česte pa se treba informirati i prilagoditi inovacijama, ali i upravljati rizicima.

image

Marko Šimac

Davor Pongracic/Cropix

Šimac je ukratko predstavio PM2. Riječ je o metodologiji koja je osmišljena i razvijena od strane Europske komisije kako bi onima koji rade na projektima pomogla u svim fazama njihova razvoja. Svi su materijali besplatni.

- PM2 je vrlo jednostavan, postavlja jasna očekivanja, poboljšava komunikaciju i definira životni ciklus projekta te pomaže u njegovu provođenju od početka do kraja - istaknuo je. Ta metodologija daje i jasno definirane uloge u pojedinom projektu, zbog čega je njegovo uvrštavanje u ovakve obrazovne procese od izrazite važnosti.

- Danas, kada je u Hrvatskoj i Europskoj uniji u projektnoj ekonomiji vidljiva potreba za stručnjacima, čestitam Učilištu što je to prepoznalo i odgovorilo na nju - rekao je Šimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:09