kapaciteti popunjeni

‘LNG povećava tržište i smanjuje cijene. Dobro je što smo na početku sustava‘

‘Ne samo da Hrvatska neće drugima plaćati transportne troškove, nego će drugima te troškove naplatiti‘, rekao je predsjednik HSUP-a
LNG terminal
 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska je spremna za nastupajući ogrjevnu sezonu i svi su plinski kapaciteti popunjeni, istaknuo je u petak predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Dalibor Pudić na konferenciji povodom 35. međunarodne znanstvene stručne konferencije stručnjaka za plin.

Ta se konferencija tradicionalno održava u svibnju, no ove je godine termin pomaknut zbog pandemije Covida-19 te će se virtualno održati od 21. do 23. listopada, a očekuje se oko 300 sudionika.

"Sve ide prema elektrifikaciji, sada 16 posto ukupne potrošnje energije u svijetu otpada na električnu, od čega tek nešto više od pet posto čini energija iz obnovljivih izvora energije", rekao je.

U Hrvatskoj se, kaže Pudić, godišnje troši 27 teravatsati (TWh) plina i 17 TWh električne energije. Nadalje, iako je u svijetu potrošnja plina porasla dva posto na godišnjoj razini, potrošnja LNG-a porasla je za 13 posto, a što nam, ističe Pudić, govori o važnosti LNG-a.

"LNG povećava tržište i time povećava konkurenciju, dakle utječe na smanjenje cijene. Hrvatska je u prednosti jer je na početku transportnog sustava pa na taj način ne samo da neće drugima plaćati transportne troškove, nego će drugima te troškove naplatiti", rekao je Pudić, referirajući se na krčki LNG terminal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:22