BRANE SVOJ KAPITAL

Mali dioničari Dalekovoda pokušavaju poništiti odluke Skupštine o dokapitilaziji Dalekovoda

Mali dioničari okupljeni u Udrugu malih dioničara Dalekovoda imali su gotovo 400 000 dionica

Ilustrativna fotografija

 Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu određeni su termini dva nova ročišta, 18 i 19. siječnja 2023. godine, na kojem će mali dioničari Dalekovoda okupljeni u neformalnu Udrugu pokušati poništiti odluke Skupštine Dalekovoda održane u lipnju 2021. godine, kojom je odobrena dokapitalizacija. Odlukom sporne Skupštine dioničara povećan je temeljni kapitala Dalekovoda na način da je uplaćeno 410 milijuna kuna, te je upisano 41 milijuna novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna. U dokapitalizaciji, sudjelovale su tvrtka ‘Napredna energetska rješenja‘ koju su osnovali ‘Končar – Elektroindustrija‘ i tvrtka ‘Construction Line‘ sa Malte Josipa Jurčevića, te mirovinski fondovi koji - što je zanimljivo- imaju udjel u Končaru, te institucionalni investitori. Na nedavno održanom ročištu oštećeni građani, odnosno mali dioničari - trebali je svoje očitovanje dati predsjednk uprave Dalekovoda kojeg se sumnjiči da je odavao povlaštene informacije, čelnici HBOR-a i mirovinskih fondova, koji su donosili kako tvrde mali dioničari štetne odluke.

Davor Sinković, oštećeni mali dioničar te svojevrsni glasnogovornik Neformalne udruge malih dioničara, kaže da je skupnu tužbu podnijelo 18 članova Udruge te još jedan mali dioničar pojedinačno. Inače, Sinković kaže da je takvih dioničara preko 30 i da zastupaju i njihove interese. Uglavnom, postoje dvije tužbe kojima se traži poništenje odluka Skupštine dioničara, a ročišta će biti odvojena. Sporno je smanjenje temeljnog kapitala Dalekovoda, odnosno spajanje 100 dionica u jednu, te dokapitalizacija od strane, kako navodi, povlaštenih tvrtki. „Oni su dionice platili točno 100 puta manje nego smo ih mi plaćali. Nas se postojeće dioničare najprije razvlastilo smanjenjem vrijednosti naših dionica a potom nam je omogućeno sudjelovanje u dokapitalizaciji na način da su limitirali donju granicu na 10 milijuna kuna. Omogućeno je samo većim ulagačima da sudjeluju u dokapitalizaciji Dalekovoda. Na taj način su preuzeli preko 90 posto Dalekovoda. Dodatan problem u tome je što je tadašnja uprava Dalekovoda radila protiv nas dioničara, a u korist budućih odnosno sadašnjih vlasnika. Iako se promijenio vlasnik, u Dalekovodu je ostao predsjednik uprave, a dva preostala člana uprave zaposlena su u Končaru koji je sadašnji suvlasnik. Ovakvu dokapitalizaciju se nije moglo odraditi bez pogodovanja i podrške tadašnje uprave Dalekovoda. Oni su takav model predložili, stavili na dnevni red i proveli. Evidentno se radi o pogodovanju jer su dati tako kratki rokovi da se niti jedan ozbiljan investitor nije mogao niti pojaviti i sudjelovati u procesu. Sve je rađeno skrivećki. Naš ulagački kapital su praktički poništili bez obeštećenja. To se tako ne radi nigdje. Gubitak se nije trebao rješavati smanjenjem temeljnog kapitala“ nego ga je trebalo prenijetu u iduću godinu“, ističe Sinković.

Sinković naglašava da je bivši većinski dioničar Konsolidator, koji je dio Fonda gospodarske suradnje Inspirio odrekao svog uloga u kapitalu te, kako napominje, poništio svoj ulagački kapital. Poništavajući svoj kapital, koji su namaknuli od mirovinskih fondova i Vlade RH,. poništili su naš kapital. Tu nema nikakve poslovne logike. Nigdje nećete naići na slučaj, da ako je netko uložio recimo 100 sa ciljem da nakon pet šest godina zaradi 120, pristane da ostane bez kapitala koji je prikupio od mirovinskih fondova i Vlade RH. Osim proračunskog novca u taj fond je ulagao i HBOR koji je trebao štititi svoje interese a koliko je nama poznato uopće se nije pojavio na sjednici Povjerenstva. Da je HBOR štitio svoj novac i blokirao ovakve odluke onda se ovo ne bi dogodilo“, tvrdi Sinković.

Sinković otkriva da su mali dioničari okupljeni u neformalnu Udrugu malih dioničara Dalekovoda imali gotovo 400 000 dionica.“Da je Konsolidator koji je imao oko 60 posto dionica u starom Dalekovodu radio u interesu svojih ulagača, mogao je dionice prodati na burzi po dobroj cijeni.Mogao je pronaći kvalitetnog strateškog partnera jer je Dalekovod odlična tvrtka.Ne na ovaj način kako je napravljeno. Sve se radilo zakulisno i skrivećki“, tvrdi Davor Sinković.

Upućen je, kako naglašavaju mali dioničari okupljeni oko zajedničke tužbe, dopis HANFI - naziva Dokapitalizacija Dalekovoda od 20.01.2022., kojim se, kako navode, trag svega prethodno provedenog želi prikriti nastankom novog društva modernog i obećavajućeg imena, ‘Napredna energetska rješenja‘. Navode u dopisu da se provedba smanjenja temeljnog kapitala društva Dalekovod i povećanja temeljnog kapitala društva Dalekovod na ovaj način, da se Odlukom uprave i Nadzornog odbora Duštva dotadašnji dioničari dovedu u položaj obezvrjeđenja njihovih dionica umanjenjem na jedan posto nominalne vrijednosti dionice, a da se istovremeno omogući ‘Consrtuction Line Limided-u‘ unos tražbine u kojem kupuje dionice istog Društva po 100 puta manjoj cijeni u odnosu na dotadašnje dioničare, potpuno je neprihvatljiva. Dodatno, navode mali dioničari Dalekovoda, radi provedenih postupaka vrijednost dionica je na tržištu dionica drastično i nerealno još dodatno smanjena, čime je dioničarima koji su imali dionice prije provedbe oba postupka, nanesena ogromna šteta. „Vrijednost naših udjela i udjela ostalih dionica čuvana u dionicama perspektivnog društva Dalekovod prenesena je ovim postupcima, novim vlasnicima. U isto to vrijeme, novac vjerovnika nije obezvrijeđen radi odluke o djelomičnom pokriću gubitka, te vjerovnikovih 1000 kuna u potraživanjima ostaje vrijediti 100 dionica i vjerovnik svoja potraživanja ulaže u temeljni kapital društva po 10 kuna po dionici. Stari dioničar u istom trenutku plaća 1000 kuna vrijednosti izraženo u dionicama nominalne vrijednosti 10 kuna što je 100 dionica, 100 puta više od najvećeg vjerovnika, dakle 100.000,00 kuna. Posljedica provedenog je da ‘Contruction line Limeted‘ kupuje 100 dionica za 1000 kuna svojih potraživanja, a mali dioničar i država kupuju istih 100 dionica za 100.000.“, pojašnjavaju oštećeni mali dioničari Dalekovoda. Mali dioničari Dalekovoda u dopisu koji su mam poslali smatraju da je Dalekovod planirano pripremljen točno za određene vlasnike potpunim izvlaštenjem dotadašnjih vlasnika te na štetu poreznih obveznika čije je novce Dalekovodu povjerila Vlada RH.

„Korištenje temeljnog kapitala za pokriće financijskog gubitka Društva kada je 99 posto vlasništva dotadašnjih vlasnika naprosto otpisano, nije postojao razlog, odnosno nije postojala realna opasnost od bilo kakve ugroze za dalji rad Dalekovoda poput stečaja - koji je uprava navela kao razlog za provedbu pojednostavljenog smanjenje temeljnog kapitala prije dokapitalizacije. Sam iznos gubitaka je prema mišljenju mnogih dioničara koji su analizirali financijska izvješća, za ovaj postupak posebno pripreman gomilanjem sumnjivih troškova i vrlo je upitan, pa bi o tome također trebalo provesti posebnu reviziju. Da bi smjena vlasništva bila obavljena ovako kako je obavljena, gubitak je morao biti veći od rezervi koje se prije korištenja temeljnog kapitala moraju iskoristiti za pokriće gubitaka. Ako bismo i pretpostavili da je netko krivo procijenio da prijeti opasnost od stečaja kada je 31.12.2020. utvrđen gubitak u iznosu od 268, 3 milijuna kun, taj gubitak koji je toliko iznosio nakon što su potrošene rezerve propisane člankom 349. stavkom 2. Zakona o trgovačkim društvima, trebalo je ostaviti kao gubitak i s njim krenuti u dokapitalizaciju “, pojašnjavaju oštećeni mali dioničari Dalekovoda.

Nakon izvršene dokapitalizacije, da nije obavljeno pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala prije dokapitalizacije, nego nakon dokapitalizacije, temeljni kapital društva iznosio bi 412,5 milijardi kuna plus 244,7 milijuna kuna koliko je upotrijebljeno temeljnog kapitala za djelomično pokriće gubitaka, što bi bio iznos od 657, 2 milijuna kuna. „Da je za djelomično pokriće gubitaka Društva nakon dokapitalizacije upotrijebljeno istih 244, 7 milijuna kuna to bi bilo 37 posto ukupnog temeljnog kapitala, čime bi pokriće gubitka bilo ravnomjerno raspoređeno na sve dioničare. Korištenje temeljnog kapitala za pokriće financijskog gubitka Društva kada je 99 posto vlasništva dotadašnjih vlasnika naprosto otpisano, nije postojao razlog, odnosno nije postojala realna opasnost od bilo kakve ugroze za dalji rad Dalekovoda poput stečaja koji je uprava navela kao razlog za provedbu pojednostavljenog smanjenje temeljnog kapitala prije dokapitalizacije“, pojašnjavaju mali dioničari Dalekovoda u dopis koji su nam poslali, koji dodaju da je sam iznos gubitaka, prema mišljenju mnogih dioničara koji su analizirali financijska izvješća, za ovaj postupak posebno pripreman gomilanjem sumnjivih troškova i vrlo je upitan, pa bi o tome također trebalo provesti posebnu reviziju. Da bi smjena vlasništva bila obavljena ovako kako je obavljena, gubitak je morao biti veći od rezervi koje se prije korištenja temeljnog kapitala moraju iskoristiti za pokriće gubitaka.

Dodatno, radi provedenih postupaka vrijednost dionica je na tržištu dionica drastično i nerealno još dodatno smanjena, čime je dioničarima koji su imali dionice prije provedbe oba postupka, nanesena ogromna šteta. Vrijednost njihovih udjela čuvana u dionicama perspektivnog društva Dalekovod prenesena je ovim postupcima, novim vlasnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:41