APEL DRŽAVI

Mali distributeri goriva bore se za opstanak, gomilaju gubitke, pišu Vladi: Definirali su pet zahtjeva koji ih spašavaju

Ugrožen im je opstanak, a da pri tome nisu pokretali nikakve radikalne akcije, pokušavaju riješiti tešku situaciju za 1000 zaposlenika

Ilustrativna fotografija
 

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Udruga malih distributera naftom i naftnim derivatima uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću. Zahvalili su se što je uvažen dio njihovih prijedloga nakon donošenja, kako navode, za njihovo za poslovanje iznimno štetne Odluke Vlade RH vezane uz zamrzavanje cijena goriva.

U ime dobre vjere za zajedničkim pronalaskom trajnih rješenja koja će jamčiti opstanak poslovanja malih distributera i njihovih 1000 zaposlenika, ali i konstruktivnog dogovora s Vladom RH, definirali su pet zahtjeva.

Prvi je da predstavnici malih distributera naftnih derivata budu uključeni u razgovor s nadležnim Ministarstvom gospodarstva o budućim odlukama i eventualnim uredbama koje znatno mogu utjecati na poslovanje malih distributera.

Dugim zahtjevom traže da Vlada RH prihvati reprezentativnost ispred Udruge malih distributera, budući da predstavljaju najveću skupinu malih distributera naftnih derivata i zastupaju njihove interese. Iz Udruge malih distributera naftom i naftnim derivatima traže da uoči drastične promijene cijene naftnih derivata i donošenja eventualnih odluka ili uredbi Ministarstvo gospodarstva uspostavi kanal komunikacije s Udrugom malih distributera .

Traže i da se oformi trajno tijelo unutar Ministarstva gospodarstva koje bi zajedno s malim, ali i ostalim predstavnicima distributera nafte i naftnih derivata radili na dugoročno održivim rješenjima u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu naftnih derivata.

Peti zahtjev odnosi se na održavanje redovitih operativnih mjesečnih sastanaka s predstavnicima Ministarstva gospodarstva kako bi se izbjegli znatni negativni utjecaji na distributere naftnim derivatima, ali i preventivno spriječili prekidi lanaca opskrbe, posebno u kriznim situacijama i u osjetljivim trenutcima. To je zimi zbog grijanja, a u vremenu sjetve, žetve, kontinuirane opskrbe u malim mjestima.

"U Udruzi malih distributera naftom i naftnim derivatim smatramo da navedeni prijedlozi mogu poboljšati obostranu komunikaciju i na objektivan način objasniti specifičnost problema malih distributera, posebno u osjetljivim trenutcima znatnih poremećaja, te osigurati kontinuiranu opskrbu tržišta, kao i bolju suradnju s Ministarstvom i Vladom na zajedničkom rješavanju problema i, za sve uključene strane, pronalaženja prihvatljivog modela rješenja ovih i budućih izazova", piše u priopćenju. Iz Udruge malih distributera naftom i naftnim derivatima podsjećaju da je iz prije dostavljenih podataka razvidno kako mali distributeri već sada, mjesecima gomilaju milijunske gubitke koji su nenadoknadivi, što posljedično ugrožava njihov opstanak, a da pri tome nisu pokretali nikakve radikalne akcije, nego dogovorom pokušavaju riješiti tešku situaciju za 1000 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:52