trajno neprijateljstvo

Mango ostao bez robe jer su Saudijci blokirali Tursku

Turski su se izvoznici pobunili nakon što je Maersk, najveći svjetski kontejnerski prijevoznik, upozorio da njihova roba ima carinske probleme
Princ Mohammed bin Salman
 Leon Neal/AFP

Saudijska Arabija "zabranila je uvoz proizvoda iz Turske", rekao je zaposlenik u poznatoj tvrtki Mango turskim dobavljačima u elektronskoj poruci koju je vidio Financial Times, a jedna osoba iz Zaljeva, koja je upoznata sa situacijom, za iste je novine izjavila da "za sve što je proizvedeno u Turskoj ili dolazi preko Turske nije dozvoljen uzlazak u Saudijsku Arabiju".

Riječ je o reakciji Saudijske Arabije na politiku turske vlade, koja jača svoju prisutnost u Kataru koji se nalazi pod saudijskom blokadom, a tu je i za Ankaru i dalje neriješeno pitanje ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasti u Rijadu tvrde kako ne postoji takav propis, a za pad uvoza iz Turske okrivljuju pandemiju. Pad je više nego očit: u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 1,9 milijardi dolara, što je 17% manje u odnosu na prošlu godinu.

Middle East Monitor krajem rujna objavio je da je saudijsko Ministarstvo trgovine pozvalo sve trgovce koji posluju s Turskom da potpišu kako će prestati sa svekolikim uvozom iz te zemlje. U Kraljevini nije pametno ne potpisati ono što vlasti traže pa su ljudi potpisali, a navodno je i od ulagača zatraženo da preko treće strane prodaju svoja ulaganja i vrate novac u Saudijsku Arabiju. Osim toga, prošlog je tjedna Ajlan al-Ajlan, čelnik nevladine Trgovinske komore, pozvao na bojkot turskih proizvoda kao odgovor na trajno neprijateljstvo Turske prema Arabiji.

Turska je jedan od najvećih proizvođača tekstila u Europi i na Bliskom istoku, izvezla je konfekcijsku odjeću u vrijednosti od 17,7 milijardi dolara u 2019. godini, prema IHKIB-u, istanbulskoj udruzi izvoznika odjeće. Ankara je prošle godine imala trgovinski suficit sa Saudijskom Arabijom, izvezla je robe i usluga u vrijednosti od 3,2 milijarde dolara, a vrijednost uvoza iznosila je 1,9 milijardi dolara. Ukupni iznos turskog izvoza prošle je godine iznosio 176 milijardi dolara.

Maersk, vodeći svjetski kontejnerski prijevoznik, turskim je klijentima prošli poslao poruku u kojoj ih upozorava na sve veće probleme s turskom robom na saudijskoj carini te o mogućim prekidima u opskrbi. Jednostavnije, saudijske luke neće primati tursku robu.

Mango, koji ima 50 prodajnih mjesta u Saudijskoj Arabiji, djeluje mirno: "To ne predstavlja veliki problem za našu robnu marku jer je proizvodnja diverzificirana i fleksibilna te smo sigurni da ćemo nastaviti poslovanje u Saudijskoj Arabiji bez ikakvih problema". Oglasio se i H&M: "Prerano je za komentare o nedavno priopćenim trgovinskim ograničenjima i njihovoj važnosti za naše poslovanje". Britain's Marks and Spencer i Inditex nisu željeli ništa komentirati.

Reagiralo je osam vodećih turskih udruga proizvođača, koji su pozvali Rijad da riješi nastale probleme. "Duboko žalimo zbog diskriminirajućeg postupanja s kojim se suočavaju naše tvrtke u Saudijskoj Arabiji. Uvjereni smo da konstruktivnim dijalogom i suradnjom možemo riješiti bilo koju vrstu problema", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:07