Koga odabrati?

Margaret Thatcher novo lice na novčanici od 50 funti i to zbog svoje znanstvene karijere?

Ipak, na listi se nalaze i ''nešto'' ozbiljniji znanstvenici od bivše britanske premijerke
Stephen Hawking, Margaret Thatcher i Alan Turing
 Suzanne Plunkett / Michael Crabtree / Reuters / Wikimedia / public domain

Margaret Thatcher uključena je na listu kandidata čiji bi se portret mogao pronaći na novoj novčanici od 50 funti koja izlazi u opticaj 2020. godine, piše britanski Guardian.

To ne bi bilo neobično da nije riječ o listi na kojoj se traži osoba koja je posebno doprinijela razvoju znanosti.

Naime, bivša britanska premijerka na ovoj se listi nije našla zbog svog bogatog političkog opusa već zbog činjenice da je na Oxfordu diplomirala kemiju te je na počecima svoje karijere radila za prehrambenu kompaniju J Lyons na razvoju emulgatora za sladolede.

Bank of England, središnja engleska banka, u javnoj je potrazi za novim zaštitnim licem novčanice od 50 funti, zaprimila skoro 175 tisuća prijedloga s otprilike 800 imena. Pritom je kampanju za odabir upravo Margaret Thatcher, nazvanu „stavimo Maggie na novih 50£” (eng. „Put Maggie on the new £50” pokrenuo desno orijentirani blog Guido Fawkes, ali prije nego što je banka objavila da je u potrazi za znanstvenicima.

Ipak, budući da je uistinu diplomirala kemiju i bila dio istraživačkog tima u J Lyonsu, Thatcher je ostala na listi kandidata jer udovoljava tehničkim uvjetima - stvarna je osoba, pokojna je te ima poveznicu s britanskom znanosti. Ipak, posebno povjerenstvo predložena će imena dodatno razmatrati, izvijestili su iz Banke.

- Imamo mnogo pojedinaca čiji je rad oblikovao način na koji doživljavamo svijet i koji i danas inspiriraju ljude - kazao je Mark Carney, guverner Bank of England.

Srećom, na listi se ipak nalaze i ''nešto'' ozbiljniji znanstvenici od bivše britanske premijerke, pa su među predloženima i Alexander Fleming, izumitelj penicilina, Rosalind Franklin koja je znatno doprinijela otkriću DNA, Alan Turing, slavni matematičar kojeg se smatra ocem modernog računarstva, kao i slavni fizičar i kozmolog Stephen Hawking.

Ipak, Thatcher nije jedina neobična kandidatkinja na ovoj listi. Recimo, na njoj se našao i glumac Will Hay, koji kako piše Guardian, osim što je glumio u filmskom klasiku Oh, Mr Porter! Iz 1937. godine, bio i amaterski astronom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:03