JELENA TABAK NOVA ŠEFICA

Medak se povukao s čela Udruge ugostitelja: ‘Znate li da Stožer uopće ne vodi zapisnike na sastancima?‘

Marin Medak kratko je poručio da se Nacionalna udruga ugostitelja osnovala zato što ne funkcioniraju Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora
Marin Medak, Jelena Tabak
 Cropix

Dosadašnji predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak i njegov zamjenik Vedran Jakominić povlače se s te dužnosti. Na nedavno održanoj Skupštini Nacionalne udruge ugostitelja predložio je da ga na čelnom mjestu naslijedi vlasnica konobe Dujkin dvor iz Splita Jelena Tabak.

Jelena Tabak će dužnost preuzeti od trenutka kada se promjena uvede u registar.

„Svi dosadašnji eksponirani članovi i čelnici nacionalne udruge ugostitelja ostaju u našem timu i nastavit će pomagati radu udruge“, ističe Tabak.

Percipiraju nas kao političare

Marin Medak je u kratkoj izjavi rekao da se Nacionalna udruga ugostitelja osnovala zato što ne funkcionira Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora .

„Osnovni problem moga povlačenja i povlačenja Vedrana Jakominića je to što su nas građani počeli percipirati kao političku oporbu a ne glas struke. Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo kvalitetnu strukturu Udruge a novo vodstvo je tu od samog početka i upućeni su u sve probleme. Mene je posebno pogodilo to što Nacionalni stožer civilne zaštite uopće ne vodi zapisnike sastanaka. Tako da odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata uopće nema zapisnik a odlučuje o sudbini desetke tisuća ljudi i njihovih obitelji. Model obeštećenja nije funkcionalan niti je upotrebljiv“, ističe Marin Medak, koji je kao porazan otkrio podatak da je do sada predano 119 zahtjeva za obeštećenje umjesto realno potrebnih 20-ak tisuća.

Novi zahtjevi

Jelena Tabak napominje da će se između ostalog odmah zatražiti izjednačavanje tretmana poslovanja caffe barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima jer su se našli u diskriminirajućem položaju u odnosu na druge.

„Tražimo jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. u vidu pomoći za saniranje te ponovno pokretanje poslovanja te osigurati adekvatni pristup istim sredstvima i ugostiteljima koji su započeli s radom u 2020. Tražimo i da se ubrza isplata potpora za očuvanje radnih mjesta i naknade fiksnih troškova te da se osigura produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova za vrijeme trajanja epidemioloških mjera ili drugih ograničenja u poslovanju propisanih od strane nadležnih tijela“, otkriva Jelena Tabak.

Tabak naglašava da se potpore za očuvanje radnih mjesta treba približiti stvarnim potrebama tržišta omogućavanjem isplate naknade za direktore koji su ujedno i osnivači društava ili vlasnici obrta s više od 10 zaposlenih što je slučaj u preko 80 posto subjekata u Hrvatskoj te omogućavanjem otpisa doprinosa iz i na plaće za sve subjekte koji ostvaruju pad prometa od 20 posto , a ostale isplate nastaviti sukladno postojećem modelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:53