Nastavlja se izvoz u Ukrajinu

Međimurski i varaždinski krumpir te Jamnica na policama ukrajinske Fozzy grupe

Osim izvoza hrvatskih proizvoda radimo i u smjeru dovođenja ukrajinskih investitora u Hrvatsku
Proizvođači krumpira s Ivicom Pirićem i Tugomirom Majdakom

Ovih dana je počela isporuka prvih 100 tona krumpira iz Međimurske i Varaždinske županije za Ukrajinu. Prva dva tegljača krenula su na put dug tri dana već u petak, a tijekom ovog tjedna na put će krenuti i preostale količine. Ovaj posao, koji puno znači za proizvođače krumpira u dvije sjeverno zapadne županije, realiziran je tako da su se proizvođači krumpira obratili za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, a ministrica Marija Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak počasnom ukrajinskom konzulu u Hrvatskoj Ivici Piriću.

Udruživanje u proizvođačke organizacije

Tugomir Majdak kaže da je 'ključno udruživanje proizvođača' te da je za ovaj konkretan posao bila neophodna i diplomatska podrška.

- Krajem prošle godine Hrvatska je imala oko 40.000 tona viška krumpira. Iz toga razloga smo pokrenuli akciju izvoza, a ovaj konkretan posao, koji će nadam se rezultirati daljnjim narudžbama i kontinuitetom narudžbe, rezultat je toga. Nakon ove pošiljke očekujemo i daljnje narudžbe. Zato je važno da se proizvođači organiziraju u proizvođačke organizacije. Konkretno, u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji organizirane su tri proizvođačke organizacije, što je jako važno za ovo područje koje je jedno od najgušćih područja u Europi što se tiče proizvodnje krumpira. Ministarstvo je proizvođačima krumpira na ovom području kroz Mjeru ruralnog razvoja omogućilo investiciju u skladišne kapacitete, tako da će ubuduće svoj urod moći skladištiti te će tako podignuti konkurentnost svog proizvoda. Ovo je bila jedna diplomatska akcija pri čemu moram istaknuti pomoć Ivice Pirića koji je između ostalog puno pomogao oko plasmana Dalmatinskog pršuta i Paškog sira, kao i još niza hrvatskih proizvoda. Veseli nas svakako činjenica što ovih dana kreće i druga isporuka ovih delicija za ukrajinski trgovački lanac Fozzy. Podsjetimo, prva isporuka je bila koji dan prije Božića, a evo sada su Paška sirana i Pršut Voštane dobili i drugu narudžbu - pojašnjava Tugomir Majdak.

Višak krumpira

Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koja okuplja najznačajnije proizvođače krumpira u Međimurskoj županiji pojašnjava da se višak krumpira pojavio jer je turistička sezona tek djelomično odrađena, nisu radili ugostiteljski objekti te zato što je urod bio iznad prosječan.

image
Proizvođači krumpira s Ivicom Pirićem i Tugomirom Majdakom

- Hrvatska je ove godine postigla samodostatnost u proizvodnji krumpira, a zbog otežane prodaje, sada imamo i višak. Naravno, to je utjecalo i na pad cijene, a da se nije dogodio ovaj posao - vjerojatno bi taj krumpir morali baciti. Osim Fozzy grupe javio nam se i još jedan zainteresirani kupac iz Ukrajine a nešto smo uspjeli izvesti za Mađarsku - ističe Mesarić koji je zadovoljan reakcijom ministarstva te pogotovo s reakcijom Ivice Pirića. Mesarić otkriva da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći s iznosom od 10 milijuna kuna proizvođačima krumpira.

Probijeno ukrajinsko tržište za Jamnicu

Počasni konzul Ukrajine i predstavnik Ukrajinske gospodarske komore za Hrvatsku i okolne zemlje Ivica Pirić otkriva da je do realizacije ovog posla došlo tako da je dobio pismo Ministarstva poljoprivrede koji su potpisali ministrica Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Zatražili su pomoć pri plasmanu viška krumpira na ukrajinsko tržište i to smo uspjeli realizirati - kaže Pirić.

Pirić otkriva da će se sredinom veljače na policama Fozzy grupe prvi put naći tri proizvoda Jamnice: Jana, Jamnica i Mg Mivela.

- Ukrajinci su veliki potrošači vode, a veseli nas činjenica da je sve kraći rok koji nam treba za uvođenje novih proizvoda na ukrajinsko tržište. Proceduru za krumpir i Jamničine proizvode riješili smo za manje od dva mjeseca dok nam je za neke proizvoda prije trebalo i godinu - dvije. Imamo međusobno povjerenje i odličan odnos s Ukrajinom, čemu svakako pridonosi ugled predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Ukrajini. Tako da možemo poručiti svim našim proizvođačima iz prehrambenog sektora da mogu doći na police ukrajinskih trgovina. Važno je da podižu proizvodnju i da budu cjenovno konkurentni. Javlja mi se sve više proizvođača i mi ćemo im pomoći jer je za svakog proizvođača jedna od najvažnijih stvari da ima tržište, a ukrajinsko je veliko. Kada se proizvod plasira u Ukrajinu on se ujedno pozicionira na tržište svih sedam zemalja u tom dijelu svijeta. Zato je važno da se proizvođači uključe u rad gospodarskih foruma koji su se pokazali odličnim za sklapanje poslova. Čim se smiri epidemija mi ćemo organizirati gospodarske forume u Ukrajini, Kazahstanu i Azerbejdžanu. Osim izvoza hrvatskih proizvoda na ova tržišta radimo i u smjeru dovođenja ukrajinskih investitora u Hrvatsku. Jedan od važnijih takvih projekata je projekt jednog ukrajinskog poduzetnika u Vukovaru koji investira oko 250 milijuna eura u sklopu kojeg bi posao trebalo naći oko 2400 radnika. U taj projekt se podrškom uključio i sam premijer Plenković. Naime, u opciji je bilo šest županija kao mogućnost gradnje tog pogona za proizvodnju i preradu piletine i organskog gnojiva, no premijer je uvjerio investitore da je najbolja opcija Vukovar - pojašnjava Ivica Pirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:18