NAJBOLJI GRAD

Među 15 najuspješnijih u utrci za nagradu Smart City opet Krk, Rijeka i Koprivnica

Izbor najuspješnijih u primjeni pametnih rješenja organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr, a dodjela nagrada je 1. 12.
 Tea Cimaš

Među petnaest gradova koji su uvršteni u završnicu natjecanja za posebne nagrade Smart City, u okviru izbora najboljih gradova Hanza Medije i portala Gradonačelnik.hr, i lanjski su pobjednici Rijeka, Koprivnica i Krk.

I ove godine u okviru nagrade Smart City biraju se sredine s najboljim rezultatima u primjeni pametnih rješenja u organiziranju rada gradske uprave, pružanju komunalnih usluga, održavanju infrastrukture i uštedama u potrošnji energije. Partner Hanza Mediji i Gradonačelniku.hr u organizaciji izbora Smart City je agencija Apsolon koja je izradila metodologiju izbora.

Izdvajanje za obrazovanje

Rijeka nagradu Smart City brani u konkurenciji velikih gradova, a protukandidati su joj Dubrovnik, Karlovac, Sl. Brod i Zadar. Aktualni pobjednik izborio je novu priliku za osvajanje nagrade, među ostalim, i adutima kao što su broj potpornih institucija (4) specijaliziranih za informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), start-upove, inovacije i održivi razvoj. Dubrovnik se u završnicu uvrstio zahvaljujući i udjelu visokoobrazovanog stanovništva u ukupnoj populaciji od 25,5 posto.

Aduti Karlovca za naslov ‘najpametnijeg grada‘ u ovome izboru su, među ostalim, visina proračunskog izdvajanja za obrazovanje od 39,9 posto. Slavonski Brod kandidira se za spomenuto priznanje i temeljem udjela gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, start-upe i inovacijama u kategoriji velikih gradova od tri posto te udjela energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima od 95 posto. Prvi put u izboru najboljih gradova Zadar je izborio završnicu zahvaljujući i udjelu kućanstava priključenih na fiksni širokopojasni internet od 77,6 posto.

U konkurenciji za nagrade Smart City među srednjim gradovima su, uz aktualnog pobjednika Koprivnicu, Makarska, Poreč, Sveta Nedelja i Zaprešić. Koprivnica ide po treći uzastopni trijumf i adutom kao što je proračunski udjel za obrazovanje od 51,3 posto ukupnog proračuna. Makarska je prvi put ušla u završnicu izbora posebne nagrade izbora najboljih gradova i temeljem udjela kućanstava priključenih na fiksni širokopojasni internet od 69,5 posto. Poreč će se ove godine pokušati izboriti za titulu među ostalim i stopostotnim udjelom kućanstava priključenih na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

Širokopojasni internet

Sveta Nedelja po prvo priznanje najpametnijeg grada ide, među ostalim, i zbog indeksa digitalne spreme gradske uprave od 56,8 posto. Zaprešić pak kandidira za nagradu i udjelom proračuna koji se izdvaja za obrazovanje od 40,9 posto.

Uz aktualnog dobitnika nagrade grad Krk, u konkurenciji malih gradova završnicu su izborili Hvar, Korčula, Donji Miholjac i Zlatar. Krk po drugu uzastopnu titulu ide i zato što mu je udjel spremnika za otpad sa sustavom dojave popunjenosti u ukupnom broju spremnika 50 posto. Donji Miholjac konkurira za naslov i brojem potpornih institucija (2) specijaliziranih za IKT, start-upe, inovacije i održivi razvoj u gradu u kategoriji malih gradova.

Hvar će naslov pokušati izboriti i udjelom kućanstava priključenih na fiksni širokopojasni internet od 90,9 posto ukupne populacije grada. Korčula za spomenutu nagradu konkurira i udjelom visokoobrazovanog stanovništva od 18,7 posto ukupne populacije. Zlatar pak konkurira, među ostalim, brojem punionica za električna vozila i udjelom energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima od 80 posto. Rangiranje gradova za nagrade Smart City uslijedilo je nakon analize prema tridesetak kriterija podijeljenih u šest kategorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:34