Nakon dugih pregovora

Mega dogovor u industriji čelika: ThyssenKrupp i Tata Steel stvaraju zajedničku kompaniju

Imat će oko 48.000 radnika i trebala bi ostvarivati godišnje prihode od 17 milijardi eura
Thyssenkrupp tvornica u Duisburgu
 Profimedia, Alamy

Njemački Thyssenkrupp i indijski Tata Steel potpisali su proteklog vikenda završni dogovor o dugo očekivanoj suradnji u proizvodnji čelika kako bi se uspješnije nosili s problemom prekomjernih kapaciteta u oscilacijama podložnom sektoru.

Sporazum je rezultat višemjesečnih pregovora koji su pokrenuti nakon objave inicijalnog dogovora u rujnu prošle godine a predstavlja najveći dogovor u industriji čelika od Mittalovog preuzimanja Arcelora 2006. godine.

Nova kompanija Thyssenkrupp Tata Steel imat će oko 48.000 radnika i trebala bi ostvarivati godišnje prihode od oko 17 milijardi eura. Sjedište će joj biti u Nizozemskoj i bit će drugi europski proizvođač čelika, nakon ArcelorMittala.

Cilj je suradnje ThyssenKruppa s Tata Steelom prema planovima izvršnog direktora Heinricha Hiesingera pretvoriti njemačkog diva u tehnološku kompaniju.

Zaključenje transakcije koja se pripremala protekle dvije godine očekuje se u posljednjem kvartalu ove ili u prvom 2019., ovisno o razgovorima s Europskom komisijom o zaštiti tržišne utakmice, navode u Thyssenkruppu.

Po Hiesingerovim bi riječima zajednička kompanija trebala ponuditi odgovor na izazove s kojima se suočava europska industrija čelika ali je ujedno i "jedino rješenje za Thyssenkrupp i za Tata Steel da stvore značajnu dodatnu vrijednost od oko pet milijardi eura s obzirom na zajedničku sinergiju neostvarivu u odvojenom scenariju".

U njemačkoj grupi navode da od zajedničkog ulaganja očekuju godišnji sinergijski efekt u rasponu od 400 do 500 milijuna eura. Dodatni iznos mogao bi se generirati kroz upravljanje kapitalnom potrošnjom i optimizaciju radnog kapitala, napominju.

Većina sinergije bit će realizirana u prve tri godine rada zajedničke kompanije, kazao je razgovoru s investitorima financijski direktor Thyssenkruppa Guido Kerkhoff.

Predsjednik uprave Tata Steela Natarahab Chandrasekaran istaknuo je pak u odvojenoj izjavi kako će zajednički projekt stvoriti „jakog pan-europskog proizvođača čelika koji će biti strukturalno robustan i konkurentan“.

Sklapanje dogovora vremenski se poklopilo s američkom najavom carina na uvoz čelika od 25 posto, koje će zahvatiti i proizvođače u Europi. SAD je najveće tržište europskih proizvođača čelika koji će sada zbog američkih carina možda biti prisiljeni plasirati svoj čelik na europska tržišta.

Od najave američkih carina krajem svibnja dionice europskih proizvođača čelika ArcelorMittala, Thyssenkruppa, Salzgittera i Voestalpine pale su od osam do 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:18