TRAŽE PONIŠTENJE RJEŠENJA

‘Mikropoduzetnici su na izdahu. Porezna uprava zakucava posljednji čavao...‘

Žestoka reakcija Udruge Glas poduzetnika
Apeliramo da se rješenja storniraju i da se sve poduzetnike početnike do treće godine poslovanja oslobodi plaćanja doprinosa, poručila je Ivana Matić iz udruge Women in Adria
 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što su mikropoduzetnici dobili rješenja Porezne uprave za plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za prošlu godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava, žestoko je reagirala Udruga Glas poduzetnika koja traži poništenje tih rješenja.

- U situaciji kad su mikropoduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihovu lijesu - poručili su u priopćenju.

Tumače kako nema smisla da država sada poduzetnicima daje potpore za očuvanje radnih mjesta i otpisuje im doprinose, a istodobno ih tereti za doprinose iz 2019. godine.

S tim su se problemom obratili ministarstvima rada i financija, a traže izuzeća od plaćanja, kao što se već za neke predviđa u Zakonu o doprinosima (koji inače ocjenjuju štetnim za mikropoduzetnike i u daleko boljim uvjetima poslovanja od trenutačnih). Izuzeća bi se, predlažu, trebala odnositi i na direktore početnike do tri godine od početka poslovanja, direktore roditelje djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena, te direktore/likvidatore društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem godišnjih izvještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:37