Mobiliziranje sredstava

Milijardu eura za tisuću inovativnih tvrtki! Udvostručila se potpora EIB-a i UniCredita

Jamstva imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit u sklopu jamstva InnovFin dogovorili su mobiliziranje 500 milijuna eura novih sredstava za potporu inovativnim malim i srednjim tvrtkama (MSP) u devet zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i u Hrvatskoj, izvijestile su u srijedu te institucije.

Jamstva imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja - Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

Novim ugovorom UniCredit će putem svojih devet banaka i šest društava za usluge leasinga diljem srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura, pri čemu se očekuje da će 1.300 malih i srednjih poduzeća (MSP) dobiti potporu, ističe se u priopćenju.

To znači da će MSP-ovi i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije iz ovih zemalja imati pristup ukupnom iznosu od milijardu eura, a putem mreže UniCredita u regiji srednje i istočne Europe.

Ta transakcija koristi potporu programa Obzor 2020., Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu, pojašnjava se.

Pritom, banke u BiH i Srbiji i leasing društvo u Srbiji imat će potporu jamstva koje pruža EIF i potporu programa Obzor 2020., dok će jamstvene ugovore s bankama i leasing društvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji podržati EFSI.

Iz institucija poručuju da ta transakcija odražava odlučnost EU-a da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje pozajmljivanja i transakcija za koje su izdana jamstva i koje mogu potaknuti zapošljavanje i rast u EU.

EIF je dio Grupe Europske investicijske banke (EIB), a potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova kaže da ovo drugo povećanje krovne transakcije "UniCredit Umbrella" svjedoči o uspješnoj suradnji između EIF-a i UniCredita.

"Gledajući u budućnost, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na postojeći odnos, zajedno stvarati učinkovite načine pružanja potpore onima kojima je to potrebno i na taj način ispuniti ciljeve naše politike. To je od još većeg značaja pri rješavanju tržišnih nedostataka u regiji srednje i istočne Europe", izjavila je Pavlova.

Glavni direktor EIF-a za ulaganja Alessandro Tappi poručuje da je povećanje portfelja s 500 milijuna na milijardu eura u korist oko 1.300 malih i srednjih poduzeća dokaz EIF-ove i UniCreditove posvećenosti poboljšanju pristupa financiranju poduzeća koja posluju u srednjoj i istočnoj Europi.

Supredsjednici odjela Komercijalnog bankarstva za srednju i istočnu Europu UniCredit grupe Gianfranco Bisagni i Niccolo Ubertalli istaknuli su da je tijekom posljednjih osam godina UniCredit pokrenuo više od deset inicijativa u suradnji s EIF-om širom srednje i istočne Europe, ukupnog kapaciteta većeg od 1,7 milijardi eura, pri čemu je stopa korištenja tih instrumenata veća od 50 posto te korisna za više od 5.000 klijenata u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:35