Beskamatno zaduživanje

Ministarstvo financija prodalo više od milijardu eura vrijedne trezorce uz 0 posto kamata

Ministarstvo financija beskamatno se zadužuje po eurskim trezorcima od svibnja 2018.
Ministar financija Zdravko Marić
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Ministarstvo financija u četvrtak je na aukciji prodalo 1,05 milijardi eura vrijedne trezorske zapise, nešto više od planiranoga, uz kamatnu stopu od 0 posto, nastavivši se tako beskamatno zaduživati po eurskim trezorcima još od svibnja 2018.

Ususret dospijeću 1,5 milijarde eura vrijednih trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo njih milijardu eura.

Financijske institucije podastrle su ponude u vrijednosti od 1,34 milijarde eura, a Ministarstvo ih je većinu prihvatilo.

Eurski trezorski zapisi izdani su s rokom dospijeća od 15 mjeseci (455 dana), uz nultu kamatnu stopu. Ministarstvo financija beskamatno se zadužuje po eurskim trezorcima od svibnja 2018. godine.

Uz dospijeće 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca smanjuje se za 451,85 milijuna eura, na 1,05 milijardi eura.

Ranije ovog tjedna, u utorak je Ministarstvo putem aukcije prodalo 354 milijuna kuna trezoraca na rok od godine dana, uz kamatu od 0,08 posto. S obzirom na to da je na naplatu dospijevalo 1,2 milijarde kuna trezoraca, dug po njima smanjio se za 846 milijuna kuna, na 17,34 milijarde kuna.

Za petak, pak, Ministarstvo financija najavilo je izdanje obveznica na domaćem tržištu kapitala. Ulagateljima će na upis biti ponuđene obveznice s dospijećem 2022., denominirane u euru, uz valutnu klauzulu te druga tranša obveznica dospijeća 2029. godine denominirane u kunama. Ciljani ukupni iznos izdanja je oko 6 milijardi kuna.

Knjiga upisa bit će otvorena 1. veljače u 9 sati, a obveznice će biti izdane 5. veljače. Četiri velike domaće banke odabrane su za aranžere izdanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:19