Bespovratna EU sredstva

Ministarstvo gospodarstva hrvatskim poduzetnicima dodijelilo ugovore vrijedne 85 mil. kuna

Cilj ovih natječaja je povećanje proizvodnje i izvoza, stvaranje novih radnih mjesta te jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je ugovore o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je hrvatskim poduzetnicima dodijelilo 20 ugovora ukupne vrijednosti 85 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima o bespovratnim sredstvima Europske unije za koja su natječaji bili raspisani krajem prošle, odnosno početkom ove godine, a čiji je dodijeljeni iznos 35 milijuna kuna.

Cilj ovih natječaja, kako je pojasnio ministar gospodarstva Darko Horvat, jest “povećanje proizvodnje i izvoza te stvaranje novih radnih mjesta, kao i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje njihovih proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu”.

Jedna od kompanija koja ovim sredstvima dobiva priliku za otvaranje novih radnih mjesta i optimizaciju poslovanja svakako je IT – Graf, koja se bavi tiskarstvom, a u planu ima investiciju od gotovo 15 milijuna kuna. Toj je zagrebačkoj tvrtki dodijeljeno 6,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Sve ćemo uložiti u nove strojeve i modernizaciju, odnosno automatizaciju tiskare, s ciljem izlaska na inozemno tržište i izvoz, a zbor sofisticiranih proizvoda trebat će nam i visoko kvalitetan kadar pa ćemo otvoriti oko 20 novih radnih mjesta – ispričao nam je Tomislav Ivičinec, direktor IT Grafa, kojeg ne brine nedostatak radne snage u Hrvatskoj i pronalazak radnika jer, kako smatra, “samo treba platiti čovjeka i onda nema problema”.

Osim ove kompanije, bespovratna sredstva za povećanje međunarodne konkurentnosti dobio je i Hangar 18 koji je zbog svojih stalnih ulaganja “stalni gost ovakvih događaja”, kazao nam je direktor kompanije Damir Kralj.

- Bavimo se informatičkom i mobilnom tehnologijom, odnosno proizvodimo pametne telefone, televizore i svu dodatnu opremu, a dodijeljenih 950.000 kuna iskoristit ćemo za predstavljanje svojih proizvoda na sajmu u Barceloni - rekao je Kralj dodavši da Hangar 18 ima u planu i izgradnju nove tvornice u Koprivnici za što će zaposliti dodatnih 15 do 20 ljudi.

Za internacionalizaciju svog poslovanja i predstavljanje proizvoda mogućnost je ovim sredstvima dobila i zagrebačka kompanija Neon Bjorn koja nudi softversko rješenje za turističke agencije, ali i za putnike koji preferiraju sami organizirati svoja putovanja. Ono, kako nam je pojasnila direktorica Vesna Kota, “pomaže u cjelokupnom procesu te skraćuje vrijeme organizacije putovanja”.

- S dodijeljenih 433.000 kuna plasirat ćemo naš proizvod na inozemnim tržištima i prodati ga u daleke krajeve. Izlažemo u Cape Townu, Dubaiju i Pekingu te u europskim destinacijama poput Barcelone i Londona, a rješenje je dostupno za turiste koji žele posjetiti destinacije kako u Hrvatskoj, tako i one van Lijepe naše – objasnila je Kota te dodala da im je želja “dovesti što više turista u Hrvatsku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:07