ALTERNATIVA TREĆEM STUPU

Mirovinska štednja koja vrijedi na području Europe stigla u Hrvatsku: Niža naknada, veći prinos i potpuna isplata nakon 55 godine

Vedrana Pribičević i Toni Milun, prisutni na predstavljanju ovog investicijskog društva, bili su u dvojbi tko mu je od njih dvoje prvi klijent

Ilustrativna fotorafija

 Duje Klaric/Cropix

Mobilni mladi ljudi koji rade u različitim zemljama EU sa sobom će nositi i svoju mirovinu, a ujedno će u svakom trenutku moći vidjeti gdje se njihov novac investira, uplaćivati ga digitalnim putem kada i koliko mogu. Upravo generaciji koja dolazi, premda ne samo njima, smatra Vedrana Pribičević, predsjednica Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, idealan je paneuropski mirovinski proizvod (PEPP), a koji je na hrvatskom tržištu prvi počeo nuditi slovački Finax. Ona i matematičar Toni Milun, prisutni na predstavljanju ovog investicijskog društva, bili su u dvojbi tko mu je od njih dvoje prvi klijent; uložila je 50 eura.

Finex je osnovan 2018. godine, PEPP usluge pruža klijentima u Slovačkoj, a djeluju još na poljskom, češkom i mađarskom tržištu. Budući da je Hrvatska usvojila potrebno zakonodavstvo, a Finax je prvi dobio licencu Hanfe, taj mirovinski proizvod sada je dostupan i hrvatskim klijentima.

Najmanje ulaganje iznosi deset eura, a ušteđeni iznos moguće je u cijelosti podići s napunjenih 55 godina (u trećem stupu, primjerice, moguće je jednokratno povući 30 posto sredstava).

Povećati štednju

"Hrvati su među prvima u Europi koji mogu povećati mirovinsku štednju kroz novi europski mirovinski proizvod. Ovih dana lansiramo ga i u Češkoj", rekao je Juraj Hrbatý direktor Finexa. Govoreći o njegovu osnivanju, napomenuo je, sve je počelo u bolnici dok se borio s opakom bolešću. Poželio je stvoriti fond u kojemu će glavni dobitnici biti klijenti, za razliku od uobičajene prakse u financijskoj industriji u kojoj 80 posto njih gubi novac.

Cilj PEPP-a je zamijeniti nacionalne treće mirovinske stupove koji nadopunjuju državne mirovine. Kao svoje glavne prednosti Finax navodi "strogo ograničene naknade", ali i veće prinose. Dok prosječna godišnja naknada za upravljanje za treći stup iznosi 1,66 posto, u slučaju PEPP-a je ograničena na najviše jedan posto, a u Finexu je 0,6 posto plus PDV. Prosječni prinos u pet godina, pak, iznosio im je 6,1 posto, a u trećem je stupu bio 1,6 posto. Kako je to moguće? Hrvatski mirovinski sustav, rekla je Pribičević, zarobljen je određenom regulativom i uhodanim odnosima, a "starog konja teško je naučiti novim trikovima".

Dionički fondovi

Osnova politike ulaganja u europsku mirovinu, prema riječima menadžerice Finaxa za Hrvatsku Tamare Vrhovec Sekáč, jesu dionički ETF fondovi "najvećih i najuspješnijih kompanija iz cijelog svijeta". Strategija ima postavljeno automatsko smanjenje rizika, tako da se u početku ulaže u potpunosti u dioničke fondove, deset godina prije odlaska u mirovinu 20 posto ulaganja čine obveznički fondovi, a potom se njihov udjel povećava na 40 posto. Finax upravlja imovinom vrijednom 400 milijuna eura ima 45.000 klijenata.

image

Juraj Hrbaty i Tamara Vrhovec Sekac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:28