PRIJETI STAGFLACIJA

MMF najavljuje još slabiju prognozu rasta svjetskog gospodarstva: ‘Svjedočimo stapanju kriza...‘

Procjene i dalje pokazuju rast aktivnosti na svjetskoj razini, ali neke zemlje možda su na pragu recesije, poručuju iz MMF-a

Kristalina Georgieva, predsjednica MMF-a

 Fabrice Coffrini/Afp

Međunarodni monetarni fond očekuje da će dodatno sniziti prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini zbog niza kriza koje bi neke zemlje mogle gurnuti u recesiju, rekao je glasnogovornik međunarodnog zajmodavca.

MMF bi time smanjio prognozu treći puta u ovoj godini. U travnju snizili su prognozu za 2022. za gotovo puni postotni bod, na 3,6 posto. Istu stopu rasta trenutno očekuju i idućoj godini.

Procjene i dalje pokazuju rast aktivnosti na svjetskoj razini, ali neke zemlje možda su na pragu recesije, rekao je u četvrtak glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Očekivano sniženje rezultat je kontinuiranog rata u Ukrajini, oscilacija cijena sirovina, vrlo visokih cijena hrane i energije, nečekivano snažnog usporavanja kineskog gospodarstva i podizanja kamatnih stopa u nizu razvijenih gospodarstava. Nije podrobnije objasnio izglede za Kinu.

"Svjedočimo stapanju kriza... kombinaciji svih tih trendova koji idu u istom smjeru konkretizacije rizika sporijeg rasta", rekao je glasnogovornik MMF-a.

„Jasno je da se dogodio niz stvari koje bi nas mogle potaknuti da dodatno snizimo prognoze", rekao je Rice novinarima. "Puno se toga dogodilo i još se događa velikom brzinom otkako smo zadnji put objavili prognoze”, dodao je Rice.

MMF bi prema redovnom rasporedu trebao objaviti ažurirane prognoze sredinom srpnja.

Svjetska banka snizila je ovog tjedna prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 posto, ukazavši na sve teže posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Upozorili su i na tvrdokorno širenje covida 19 i na visoku inflaciju.

Svijetu prijeti stagflacija, zaključili su.

Dan kasnije, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prepolovila je prognozu rasta svjetskog gospodarstva, na tri posto, upozorivši da najteže posljedice prijete Europi. Procjenjuje ipak da bi svjetsko gospodarstvo trebalo izbjeći stagflaciju nalik onoj iz 70-ih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:10