Pamti pa vrati

Moldavija blokira Ujedinjenom Kraljevstvu pristup tržištu vrijednom 1,7 bilijuna dolara

Moldavska delegacija prošle godine nije mogla dobiti vizu za Ujedinjeno Kraljevstvo
Zgrada moldavske vlade u Kišinjevu
 Gleb Garanich / REUTERS

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava zadržati pristup 1,7 bilijuna dolara (eng. trillion) vrijednom tržištu unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO), ali izgleda da su se Britanci zamjerili krivoj državi - Moldaviji.

Kako piše Bloomberg, Britanija želi nakon izlaska iz Europske unije biti dijelom Sporazuma o javnoj nabavi WTO-a (Government Procurement Agreement, GPA), koji olakšava proces natjecanja za javne projekte. Točnije, svrha GPA je otvoriti tržišta nabave za međunarodnu konkurenciju te učiniti taj proces što je moguće transparentnijim, a pristup njemu, kao i kod većine sporazuma WTO-a, postiže se konsenzusom svih zemalja članica.

No, Moldavija, inače najsiromašnija europska država s BDP-om od 2300 dolara per capita, blokira ponovni ulazak Ujedinjenog Kraljevstva u društvo zemalja članica GPA, a razlog za to star je godinu dana. Naime, Corina Cojocaru, ekonomska savjetnica WTO-a za Moldaviju, i njen tim prošle su godine htjeli posjetiti UK i razgovarati o Brexitu i budućem odnosu dviju zemalja, no bio im je zabranjen ulazak u zemlju.

- Nisam mogla dobiti vizu ni diplomatsku putovnicu za posjet Londonu i pregovore s Vladom o nabavi. Nitko nam se nije javljao više od šest mjeseci – požalila se Cojocaru.

Cojocaru blokadu UK-a objašnjava činjenicom da se moldavski dobavljači ne mogu pouzdati u tu državu.

- Ako moja delegacija nije uspjela dobiti vize u nekom normalnom vremenskom roku, kako će se moldavski dobavljači natjecati za projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu sa zemljama koje nemaju problema pristupanju britanskom tržištu? - dodala je Corina Cojocaru.

Dodatno, Moldavija nije jedina koja blokira Britaniju da i nakon Brexita bude dio GPA. Ni SAD, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Izrael i Ukrajina ne žele Ujedinjeno Kraljevstvo u svom društvu. Te su se, pak, zemlje pobunile da Britanci u svojoj prijavi nisu dali sve potrebne informacije pa tako nisu ni prošli kontrolu. S druge strane, britanski službenici sebe drže posebnim slučajem koji treba biti izuzet od ponovne prijave budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo već član Sporazuma o javnoj nabavi WTO-a.

No, Bloomberg blokadu objašnjava na vrlo jednostavan način. Naime, iako sve zemlje članice GPA žele zadržati pristup britanskom tržištu nabave vrijednom 88 milijardi dolara, sada također žele i iskoristiti trenutnu britansku situaciju i izvući neke pogodnosti. Tako, primjerice, traže lakši pristup projektima poput izgradnje britanskih brzih željeznica, širenja zračne luke Heathrow te vladinim IT mrežama. Uz to, zemlje članice žele i garanciju da im Brexit neće onemogućiti prodaju proizvoda kao što su janjetina, junetina ili piletina na britanskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:28