Uoči sezone

Moratoriji istječu, banke nude dulje rokove otplate kredita

Glas poduzetnika dobio je odgovore banaka, prema kojima će one nastaviti tražiti rješenja za klijente na individualnoj osnovi, a jedno od njih je znatno dulji rok otplate te slijedom toga smanjivanje rate kredita

 
 Sasa Buric/Cropix

Kako moratoriji na otplatu kredita tvrtkama istječu uglavnom ovih dana, Udruga Glas poduzetnika od banaka je zatražila pojašnjenje oko toga koje su im sada opcije na raspolaganju, a odgovori koje je dobila upućuju na određeno olakšanje. Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge, kaže kako je dojam da će banke na neki način nastaviti s moratorijima, ali uz individualni pristup.

- Sve će banke sjesti sa svojim klijetima i sagledati najbolje opcije. To, primjerice, može značiti, produljenje trajanja kredita, recimo s pet na deset godina, tako da se poduzetniku smanji otplatna rata. Nikome nije u interesu stvari lomiti preko koljena - kaže Bujas. Dodaje kako to ne znači da će svima biti odobreni povoljni aranžmani.

Prema odluci regulatora, moratoriji tvrtkama mogli su se ugovarati do kraja ožujka na najdulje devet mjeseci, što teoretski znači da mogu istjecati i tek krajem godine. Međutim, prema informacijama iz banaka, većina tvrtki iz turizma i povezanih djelatnosti ugovarala je jednogodišnje moratorije i oni uglavnom istječu tijekom lipnja.

Jedan od načina koji bi tim tvrtkama trebao olakšati preživljavanje je i program državnih potpora vrijedan 1,53 milijarde kuna, koji je u siječnju odobrila Europska komisija. Prema posljednjim informacijama, trebao se početi provoditi početkom ožujka, u suradnji Ministarstva turizma, HBOR-a, Hamag-Bicroa i poslovnih banaka.

Priprema za sezonu

Je li taj program postao operabilan i kakav je interes tvrtki za te kredite namijenjene osiguranju likvidnosti i pripremi turističke sezone, a koji se mogu ugovoriti do kraja lipnja? U HPB-u pojašnjavaju kako su početkom ožujka potpisali ugovor s Hamagom te da je Program dodjele državnih potpora u sektoru turizma i sporta prešao u operativnu fazu. Banka je već kontaktirala i informirala svoje klijente poduzetnike.

- HPB je već i odobrio određeni volumen kredita te na temelju dosadašnjih zahtjeva zaključujemo da je najveći interes u skupini klijenata koji su i najviše pogođeni krizom, a to su hoteli, odmarališta, kampovi i ostali smještaj - kažu u toj banci. Napominju i kako u posljednje vrijeme raste interes drugih klijenata iz sektora, posebice putničkih agencija i organizatora putovanja.

Erste banka također "bilježi značajan interes klijenata", a u ovom trenutku intenzivno radi na pravnoj i operativnoj podlozi za provođenje programa.

Kontakti s klijentima

- Interes klijenata postoji, a s obzirom na namjenu programa, najviše zahtjeva očekivano dolazi iz segmenta turizma i povezanih djelatnosti, poput ugostiteljskih usluga. U skladu s time, interes za ovim programom pokazali su i klijenti koji su koristili ili još koriste tzv. covid odgode - kažu u Erste banci.

Uvažavajući okolnosti u kojima se nalaze klijenti kojima uskoro istječe inicijalno ugovoreno razdoblje jednogodišnje odgode otplate kreditnih obveza i/ili leasinga, napominju da su Erste banka i Erste leasing još prije započeli s kontaktiranjem dijela svojih klijenata kako bi kroz individualni pristup pronašli optimalno rješenje, koje pritom može uključivati i ugovaranje dodatnih mjera olakšica otplate, odnosno mjera za očuvanje likvidnosti u suradnji s HBOR-om, Hamagom i EIF-om, koje imaju u svojoj standardnoj ponudi.

U Zagrebačkoj banci, pak, ističu da bilježe značajan interes klijenata za kredite iz programa jamstava, a u Splitskoj banci program još nije operativan, ali se odvijaju intenzivne konzultacije na liniji između Ministarstva, provedbenih institucija (Hamag, HBOR) i banaka. Interes za same kredite, naravno, ovisi o procjeni tvrtki hoće li im predstojeća sezona osigurati prihode za nastavak poslovanja. Zasad, čini se, vlada priličan oprez.

Velikim tvrtkama potrebno je više vremena

Jamstva u turizmu i sportu HBOR odobrava velikim poduzetnicima, a HAMAG-BICRO mikro, malim i srednjim. U HBOR-u kažu da je program aktivan malo više od tri tjedna i primili su više upita banaka i poduzetnika o uvjetima, ali niti jedan službeni zahtjev za odobrenje jamstva za kredit. Smatraju to očekivanim jer HBOR izdaje jamstva za velike poduzetnike "koji najčešće traže više iznose kredita za čije je odobrenje u pravilu potrebno više vremena". Jamstvo do 800 tisuća eura pokriva 100 posto glavnice kredita, a veće od 800 tisuća eura do 90 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24