LIDERI U INDUSTRIJI

Mplus ostvario snažan rast prihoda od 52 posto

Globalna BPTO kompanija sa sjedištem u Zagrebu u prvoj polovici 2023. ostvarila je 126,9 mil. eura prihoda, za 17 posto rasla i EBITDA

Darko Horvat

 Mplus

Društvo Meritus (Meritus ulaganja d.d. - ZSE:MRUL) i njegova ovisna društva (Mplus Grupa) u prvoj polovici 2023. ostvarila su 127 milijuna eura prihoda, što je 52 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mplus Grupa uspjela je povećati i EBITDA-u, koja je porasla za 17 posto i dosegnula 12 milijuna eura. Prilagođena EBIDTA Mplus Grupe, uzimajući u obzir prilagodbe za potres u Turskoj i druge normalizacijske stavke, iznosila je 16 milijuna eura, što je povećanje od 40 posto.

Mplus Grupa i dalje nastavlja s provođenjem svoje investicijske strategije, što je, između ostaloga, rezultiralo i činjenicom da je u tri uzastopna kvartala ostvarila organski rast prihoda u svojim BPTO operacijama (Business Process and Technology Outsourcing - eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije) od više od 20 posto.

Navedeni organski rast posljedica je investicija kako u operativni, tako i IT segment poslovanja. U 2023. godini izvršena su dodatna ulaganja u proizvode koje Grupa nudi u sklopu svojih BPTO operacija, a kulminacija istih vidljiva je u lansiranju Buzzeasyja, komunikacijske platforme temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI) koja chat pretvara u višenamjenski kontaktni centar i osigurava jednostavno i praktično korisničko iskustvo.

Snažan rast prihoda Mplus Grupe rezultat je organskog rasta u segmentu BPTO operacija, ali i iskoraka u HR segmentu, kroz akviziciju Workplace Grupe. Prihodi BPTO operacija u prvom polugodištu iznosili su ukupno 100 milijuna eura, što predstavlja rast od 26 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je preostali rast prihoda generiran kroz akviziciju HR operacija koje se konsolidiraju od 1. travnja ove godine te su u razdoblju do 30. lipnja ostvareni prihodi u visini 24 milijuna eura te drugih segmenata poslovanja Mplus Grupe u visini od 2 milijuna eura.

"Uspjeh Mplus Grupe temeljen je na trima ključnim vrijednostima - operativnoj izvrsnosti, efikasnosti i brzini. Ove vrijednosti čine srž naše poslovne strategije i ključ su našeg održivog rasta i uspjeha na tržištu. Nastojimo biti lideri u industriji, pružajući inovativne i visokokvalitetne proizvode i usluge našim klijentima diljem svijeta. Mplus Grupa ima ambiciozne planove na području integriranih usluga upravljanja ljudskim resursima, selekcije i zapošljavanja, u kojima će pokrenuti primjenu skalabilnih tehnoloških rješenja te implementirati najbolje prakse s ciljem da se pozicioniramo kao jedan od vodećih europskih pružatelja HR usluga. Rezultati za prvu polovicu godine pokazuju uspjeh naše strategije i posvećenosti osiguravanja održivog rasta Mplus Grupe, a siguran sam da će se ovaj trend nastaviti", rekao je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplus Grupe.

U proteklom razdoblju za prihode Grupe važna je bila akvizicija na području HR poslovanja te od početka travnja HR vertikala Grupe posluje kroz rad 18 tvrtki u sedam zemalja pod krovnim brendom Workplace, gdje zapošljava više od 1800 ljudi.

Mplus Grupa je u navedenom razdoblju pokrenula i leadership program Mplus Elevate u partnerstvu s poslovnom školom IEDC - Bled, u sklopu kojeg se tijekom devet mjeseci obrađuju ključni izazovi rukovodstva u budućnosti, uključujući utjecaj novih tehnologija te održivosti.

Usto, Grupa je izdala i svoje treće Izvješće o održivosti u skladu s Konsolidiranim skupom GRI standarda za 2022. godinu, koje uključuje jasno definiranje ESG inicijativa na razini cijele Grupe - od ekonomskih utjecaja do ekoloških inicijativa i društvene odgovornosti.

Mplus Grupa europski je BPTO (Business Process and Technology Outsourcing) lider koji uspješno integrira dinamične industrije kontaktnog centra, informacijskih tehnologija i usluga zapošljavanja s ciljem rješavanja globalnih izazova na polju korisničke podrške. Krovno društvo, Meritus ulaganja d.d., u vlasništvu je mirovinskih fondova, institucionalnih investitora i privatnih ulagača. BPTO poslovnu vertikalu Grupe čine Mplus Croatia d.o.o. i ovisna društva, dok HR vertikalu čini 18 društava koja posluju u sastavu Workplace Grupe. Inovativnim poslovnim modelom Mplus Grupa ubrzala je svoju prisutnost na tržištu intenzivnim organskim rastom i M&A platformom koja se temelji na buy and build strategiji. Od 2016. godine realizirano je 17 akvizicija i osiguran diversificiran portfelj klijenata koji čine vodeći europski i svjetski telekomi, financijske, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje. Zahvaljujući uredima i operativnim centrima u 17 zemalja, Mplus zajednicu multikulturalnih timova trenutno čini više od 13.600 zaposlenika. Uz Hrvatsku, Grupa svoje usluge pruža na 57 tržišta diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:04