Dugogodišnji problem

Na ilegalne online kladionice u Hrvatskoj godišnje odlazi skoro 3,5 milijardi kuna

u Hrvatskoj godišnje između 3 i 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice.
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) upozorila je u ponedjeljak na problem djelovanja ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj koje posluju i promoviraju se bez sankcija, no ocijenili su i kako bi generalna zabrana klađenja u Hrvatskoj samo ojačala ilegalno tržište.

- Iako postoje mehanizmi kojima se takvi priređivači mogu blokirati u Hrvatskoj te bi se time smanjila stopa ilegalnog maloljetničkog klađenja, nadležne institucije ne poduzimaju potrebne korake da bi se spriječilo njihovo poslovanje. Osim toga, ilegalne strane online kladionice promoviraju se pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanja na vodećim nacionalnim televizijskim brendovima, iako je to zakonom zabranjeno - stoji u priopćenju HUZIS-a.

Pozivaju stoga nadležne institucije da spriječe poslovanje i promociju ilegalnih online kladionica u Hrvatskoj. Ti priređivači, tvrdi se u priopćenju, otvoreno pozivaju na klađenje preko IPTV-a, a do sada nije naplaćena nijedna kazna propisana od 50 do 500 tisuća kuna.

HUZIS je stava kako bi generalne zabrane klađenja, koja je u posljednje vrijeme česta medijska tema u regiji zbog poteza Albanije, nije primjereno rješenje, jer bi se, smatraju, potencirao suprotan efekt, odnosno, jačanje ilegalnog online klađenja.

Poštivanje i provođenje postojećeg zakona ključno je kako bi se u većoj mjeri prevenirale negativne posljedice poput ovisnosti, ali i razvitak monopolističkih sustava, poručuju iz HUZIS-a.

Domaći priređivači obveznici su plaćanja godišnje koncesijske naknade za klađenje koja iznosi milijun, odnosno 3 milijuna kuna ako priređivač priređuje i igre na sreću online, a navedeni iznos uplaćuje se unaprijed, krajem tekuće godine za narednu godinu, neovisno o pozitivnom ili negativnom poslovanju priređivača te većina plaća i druge naknade poput godišnje koncesijske naknade za priređivanje igara na sreću u casinima, casino online i/ili na automatima.

Domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu koja iznosi 5 posto od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi od 10 do 30 posto, ovisno o iznosu dobitka. Istovremeno, u Hrvatskoj godišnje između 3 i 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice.

U interesu je građana da se stane na kraj ilegalnom klađenju, kao što je tome slučaj u brojnim europskim državama, zaključuju u HUZIS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:58