AKVIZICIJA

Na pomolu preuzimanje kojim se rađa jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u RH: Imat će više od 1.000 dućana...

Na proslavi 30. obljetnice Studenca menadžment kompanije objavio je da je cilj tvrtke u idućem razdoblju povećati broj trgovina na više od 1000

Ulaskom Lonije pod okrilje Studenca nastao bi šesti po veličini trgovački maloprodajni lanac u zemlji

 Nikola Vilic/Cropix

U omiškom Studencu jučer nije bilo moguće dobiti ni potvrdu niti demanti objave koprivničkog portala Danica.hr da je Studenac dovršio postupak preuzimanja maloprodajnog lanca Lonia. Niti iz Lonije, čije je sjedište u Kutini, a u središnjem i sjevernom dijelu zemlje ima oko 400 trgovina, jučer nismo dobili odgovor na pitanje je li sa Studencem dogovorena spomenuta prodaja.

U svakom slučaju, ako su točne informacije o prelasku Lonije pod okrilje Studenca, odobrenje za tu akviziciju morat će se tražiti od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Naime, i Studenac i Lonia, prema izvješću AZTN-a o tržištu maloprodaje za 2020., prešli su udio od pet posto na tržištu. Oba trgovačka lanca povećavala su svoj udio i akvizicijama. Studenac je tijekom 2020. preuzeo zadarski Sonik, a Lonia Slogu Podravsku trgovinu.

Za rast Studenca presudan je ulazak poljskog fonda Enterprise Investors u njegovo vlasništvo u ljeto 2018. Prema podacima Enterprise Investorsa, omiški trgovački lanac preuzeli su s 380 trgovina i povećali taj broj na oko 700 koncem prošle godine. Na nedavnoj proslavi 30. obljetnice rada Studenca menadžment kompanije objavio je da je cilj tvrtke u narednom razdoblju povećati broj trgovina na više od 1000.

Preuzimanjem Lonije Studenac bi ostvario taj cilj, a svoj ukupni prihod "debelo" prebacio iznad dvije milijarde kuna. Naime, u 2020. Studenac je uprihodio milijardu i 850 milijuna, a Lonia oko 600 milijuna kuna. Ulaskom Lonije pod okrilje Studenca nastao bi šesti po veličini trgovački maloprodajni lanac u zemlji s više od 5000 zaposlenih. Gledano prema prihodima, od Studenca bi u tom scenariju među trgovačkim lancima veći bili samo Konzum, Lidl s Kauflandom, Spar, Plodine i Tommy. Preuzimanjem Lonije Studenac bi automatski postao drugi najveći trgovački lanac u Sisačko-moslavačkoj županiji. S vremenom je kutinski trgovački lanac otvorio svoje trgovine u još šest županija, a u nekima od njih, poput Zagreba, prisutan je i Studenac.

Studenac: Ne možemo komentirati navode o preuzimanju Lonije

Na naša pitanja jesu li u pregovorima s vlasnicima Lonije o preuzimanju tog trgovačkog lanca i jesu li pred zaključenjem kupnje Lonije, iz Studenca su nam jučer poručili kako nisu u mogućnosti komentirati medijske napise za koje ih pitamo.

- Studenac kontinuirano prati sve trendove, pa i potencijale na tržištu maloprodaje u Hrvatskoj. No, planovi i njihovi detalji su dio interne poslovne politike te stoga, nažalost, nismo u mogućnosti davati konkretnije komentare - naveli su nam u Studencu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41