Prodaja Uljanika

Na posljednjoj se dražbi nitko nije javio, a tijekom vikenda stigle nove ponude potencijalnih ulagača

Stečajni upravitelj Loris Rak smatra da ponude na kraju na dražbi izostaju zbog cjelokupnog odnosa države prema brodogradnji

Uljanik i dalje na čekanju/Ilustrativna fotografija
 

 Duško Marušić/Cropix

Ni danas se nije odlučilo o sudbini pulskog Uljanika, nego je današnja skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođena za petak 16. veljače. Glavni je razlog to što su opet u posljednjem trenutku stigle nove ponude za kupnju Uljanika. Slična situacija kao i prethodni put, da bi nakon toga ti isti ponuditelj odustali na dražbi te ne bi svoju ponudu konkretizirali. Ovaj put zainteresirani za kupnju poslovnih udjela u tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. su slovenska tvrtka Eko Bor, riječki Adria Mont, rumunjski GSP Offshore i talijanska tvrtka Micoperi iz Ravenne. Talijanska tvrtka dala je neobvezujuću ponudu u kojoj nije bila iskazana cijena, Rumunji su se već izjasnili kako prije ponude žele znati kakvo je stanje u tvrtki, a za slovensku tvrtku Eko Bor nije navedeno kolika bi bila njihova ponuda. Jedini konkretni ovaj put su bili iz tvrtke Adria Mont d.o.o., koja se ponovno javila iako na posljednjoj dražbi nakon iskaza interesa nije predala ponudu, a ovaj je put umanjila svoju raniju ponudu s 6,4 na pet milijuna eura. Pisma s njihovim namjerama dobio je, tijekom vikenda, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak.

On je danas na skupštini vjerovnika kazao da iz pisama zainteresiranih ponuđača proizlazi da i dalje postoji njihov interes za kupnju, no da ponude na kraju na dražbi izostaju zbog cjelokupnog odnosa prema brodogradnji općenito, a posebno Uljaniku. Smatra da nije bio problem u dosad utvrđenim uvjetima i načinu unovčenja, osim eventualno visine početnog iznosa cijene. Naime, zainteresirani ponuditelji očekuju razgovor s predstavnicima države.

- Podnesci stižu u zadnji trenutak, no to je već postao obrazac subjekata koji imaju interes u mogućoj kupnji udjela te se relevantni podnesci redovito dostavljaju dan ranije u večernjim satima prije odlučujućih događaja poput skupštine vjerovnika ili dražbe, čime se stvara pritisak na tijela stečajnog postupka u ionako složenim okolnostima - rekao je Rak danas na ročištu.

A vlasnik tvrtke Adria Mont iz Kukuljanova Nermin Graca - koji je prvi put ponudio 6,450.770,90 eura za 54,77 posto u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o., što je praktički trebala biti gotova stvar jer se dan prije skupštine vjerovnika, prije desetak dana, nitko osim njih nije javio - nije nam odgovorio na upit da nam pojasni zbog čega na zadnjoj dražbi nije konkretizirao ponudu, nego se sada opet javio.

Inače, ova se tvrtka bavi strojarskim inženjeringom i montažom po sistemu ključ u ruke u naftnoj industriji i brodogradnji. Dosad su izrađivali i montirali cjevovode za distribuciju nafte i plina za procesne funkcije i gradili spremnike za sirovu naftu velikih kapaciteta u naftnoj industriji. U protekle četiri godine bili su uključeni u investicijske projekte INA Rafinerije nafte u Rijeci Urinj te na naftnom terminalu Omišalj za tvrtku JANAF. Također su uključeni u izvođenje projekata montaže cjevovoda i montaže brodskih sekcija u brodograđevnoj industriji u Italiji. Prostor Uljanika zanimljiv im je za izradu brodskih sekcija i brodskih cjevovoda.

Cijeli ovaj proces odvija se u vrlo napetim okolnostima jer tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856 prijeti ulazak u stečaj. U tom slučaju prodaja udjela ne bi bila moguće. Ponavlja se priča iz prošlosti kada se spašavao stari Uljanik. Brzo će se znati koja je sudbina novoga i hoće li se na ovom prostoru i dalje odvijati brodograđevne ili neke druge djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:38