EU FONDOVI

Na raspolaganju su milijarde eura: ‘Sve informacije o pozivima odsad na jednom mjestu‘

Na novoj web stranici bit će dostupne sve informacije o pozivima iz nove kohezijske omotnice, kao i ključne informacije o ostalim dostupnim fondovima i programima

 Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Uskoro će se građani o svim EU fondovima moći informirati na jednom mjestu. Najavio je tako Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Službeno predstavljanje web stranice predviđeno je za ovogodišnje izdanje Dana regionalnog razvoja i EU fondova, koje će od 7. do 9. prosinca biti održano u Šibeniku. Na konferenciji će se prezentirat i rezultati, iskustva korisnika te brojni primjeri uspješno realiziranih projekata iz financijskog razdoblja 2014. – 2020.

- Na novoj web stranici (koja će naslijediti staru - strukturnifondovi.hr) bit će dostupne sve relevantne informacije o EU fondovima. S nove stranice moći će se pristupili alatima za provedbu fondova koji su po prvi puta smješteni na jednom mjestu, odnosno objedinjeni kroz Centar dijeljenih usluga - kazao je Šime Erlić.

Ukupno je do sada kroz sve Programe objavljeno 19 poziva iz nove financijske perspektive 2021.-2027., u vrijednosti od 551 milijun eura, dodao je ministar.

Posljednji pozivi iz kohezijske politike namijenjeni Ministarstvu unutarnjih poslova za razminiranje te Ministarstvu zdravstva za uspostavu hitne helikopterske medicinske službe objavljeni su ovaj tjedan, dok će ostali pozivi sukladno planu biti objavljeni do kraja ove i kroz 2024. godinu.

Uskoro će biti objavljen poziv za ulaganja u javnu kulturnu infrastrukturu, kao i poziv vezan uz jačanje strateških partnerstva za inovacije u procesu industrijske tranzicije, a za koja su nedavno provedena e-savjetovanja. Osim toga, u sklopu Integriranog teritorijalnog programa za 22 hrvatska grada bit će objavljen poziv za podršku u izradi strategija njihovih urbanih područja.

- U prosincu zaključujemo EU financijsku perspektivu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu ćemo potrošiti kompletnu alokaciju sredstava koja su nam stavljena na raspolaganje. U Šibeniku, na Danima regionalnog razvoja i EU fondova vrijeme ćemo posvetiti kako bismo predstavili sva velika postignuća koja su promijenila sve krajeve Hrvatske na bolje. Tako će biti riječi o uspješnom povlačenju sredstava, ali i o izazovima koji su pred sustavom kako bi se nastavilo s dosadašnjom praksom - zaključio je Šime Erlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:17