NA ČEKANJU

Na skupštini Petrokemije se nije pojavio nitko od većinskih vlasnika: Zasad ništa od dokapitalizacije

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije

Ulaz u Petrokemiju

 Robert Fajt/Cropix

Skupština Petrokemije na kojoj se danas trebalo odlučivati o dokapitalizaciji nije održana, a nova je sazvana za 6. ožujka, doznaje se od članova nadzornog odbora.

Na skupštini se nije pojavio nitko od većinskih vlasnika.

Za današnju neodržanu skupštinu Yildirim je predložio izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna. Time bi se temeljni kapital podigao s 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura.

Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne tvrtke imaju 45,17 posto dionica.

Predsjednik uprave Yildirim grupe Robert Yuksel je u jesen 2022. godine uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u rujnu prošle godine vladi predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim.

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 milijuna eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:15