prestižno natjecanje

Nadstandard u vrtićima adut je Malog Lošinja, POS-ovi stanovi Krka

U završnici našeg izbora u atraktivnoj kategoriji za najbolji mali grad u kvaliteti života dva dosadašnja pobjednika, Krk i Novigrad, te izazivači Novalja, Mali Lošinj i Hvar
Mali Lošinj
 Niko Goga/Cropix

Najbolji mali grad u kategoriji kvalitete života izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos tražit će se između dosadašnjih pobjednika Krka i Novigrada u Istarskoj županiji te Hvara, Malog Lošinja i Novalje.

Grad Krk pokušat će obraniti naslov najboljeg u ovoj konkurenciji nizom infrastrukturnih ulaganja u stanogradnji, prometu, sustavu gospodarenja otpadom i energetske obnove. Lani je, među ostalim, dovršena izgradnja POS-ovih stanova u ovom gradiću Primorsko-goranske županije u kojima je tridesetak obitelji s ovog područja riješilo stambeno pitanje.

- Grad, uz sufinanciranje države, provodi i projekte koji se tiču elektromobilnosti te su u prethodnim godinama izvršene investicije u elektropunionice za brzo punjenje električnih vozila i električnih bicikala. Grad koristi električna vozila i u službene svrhe, a nabavljeni su i električni bicikli - navode u krčkoj gradskoj upravi.

Brojni projekti

U prilog kandidaturi za najbolji mali grad u kvaliteti života, grad Hvar je priložio niz projekata u turizmu, kulturi, sportu, komunalnoj infrastrukturi i stanogradnji. - Hvar je po izdvajanju za kulturu godinama u vrhu hrvatskih gradova. Za obnovu zgrade Arsenala s kazalištem samo je u posljednje dvije godine osigurano gotovo deset milijuna kuna, dok je do sada ukupno uloženo gotovo 35 milijuna kuna - ističu u hvarskoj gradskoj upravi. U dijelu ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu, u Hvaru navode obnovu gradskog rukometnog igrališta, posjetiteljskog centra 'Rotonda', geostaze 'Hvarski tsunami 66' te restauraciju gradske vijećnice Lođe i Kule-sat.

Ključni adut Novalje u Ličko-senjskoj županiji u utrci za naslov najboljeg u ovoj konkurenciji su izgradnja i opremanje kulturnog centra 'Gozdenica', dječjeg vrtića 'Carić' i gradskog vatrogasnog doma i spremišta. Kulturni centar 'Gozdenica', napominju u gradskoj upravi Novalje, namijenjen je radu udruga koje djeluju u gradu, a vrijednost ulaganja je 18 milijuna kuna. U obnovu vrtića 'Carić' uložit će se 12,5 milijuna kuna, a vatrogasnog doma 8,2 milijuna kuna.

- Proračunsko izdvajanje za poboljšanje kvalitete života starijih osoba iznosi 2,2 milijuna kuna, dok za stipendije i školarine odlazi 640 tisuća kuna - navode u novaljskoj gradskoj upravi.

Nadstandard vrtića, izdašne učeničke i studentske stipendije, briga o umirovljenicima, stambeno zbrinjavanje i izgradnja komunalne infrastrukture, neki su od aduta Malog Lošinja u borbi za naslov najboljeg u ovoj kategoriji.

Logopedi

- Za tristotinjak djece koliko vrtić pohađa u ovom trenutku skrbi sedamdesetak djelatnika, među kojima dvije psihologinje, dvije radne terapeutkinje, logopedinja i pedagoginja. Isto tako, financiramo još jednog logopeda koji osim školske i vrtićke djece, radi i s odraslim osobama - ističu u gradskoj upravi Malog Lošinja. Kada su u pitanju infrastrukturne investicije ovog gradića u Primorsko-goranskoj županiji, ostvareno je kroz POS program stambeno zbrinjavanje oko 150 obitelji, pokrenute su dogradnje niza otočkih pristana i lukobrana te luke Mrtvaška.

Novigrad u Istarskoj županiji se u završnicu izbora najboljih malih gradova u kvaliteti života plasirao nizom ostvarenih i pripremljenih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti od respektabilnih 132 milijuna kuna. Najveći dio investicija odnosi se na aglomeraciju Novigrad, 113,5 milijuna kuna, dok će u novo reciklažno dvorište i uvođenje ekološke javne rasvjete biti uloženo po 2,2 milijuna kuna. Novigrad je gradić bez prireza, a s 9063 kuna izvornog prihoda po stanovniku je među pet najuspješnijih malih sredina.

Pobjednik u ovoj kategoriji bit će poznat krajem listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01