Nastavak afere dieselgate

Nadzorni odbor VW-a razmatra mogućnost tužbe protiv bivšeg CEO-a, Martina Winterkorna

Ukupna šteta za Volkswagen bi mogla iznositi vrtoglavih 25 milijardi dolara
Martin Winterkorn
 Reuters

Nadzorni odbor Volkswagena razmatra mogućnost da sudskim putem ishoduje moguću materijalnu naknadu od Martina Winterkorna, bivšeg glavnog izvršnog direktora kompanije protiv kojeg koji je ovog četvrtka počeo sudski proces u SAD-u zbog skandala s lažiranjem prikazivanja razine ispušnih plinova u dizel automobilima te firme.

Američki tužitelji su optužili šest osoba iz Volkswagena za lažiranje rezultata od 2006. do 2015., a VW bi ova afera mogla ukupno koštati oko 25 milijardi dolara na ime otkupa tih automobila, tehničkih popravki i kompenzacija kupaca.

Winterkorn je dao otkaz dan nakon što je afera izbila u medijima, a tada je tvrdio kako nije znao za bilo kakve prevarne radnje na tu temu, a Michael Brendel, glasnogovornik NO-a VW-a je ustvrdio, prenosi londonski Financial Times, da se već dugo razmatra pravna mogućnost materijalne kompenzacije koju bi tvrtka mogla tražiti od bivših članova uprave.

„Vođeni smo samo interesima kompanije, ne radi se o osobnim pitanjima“, kazao je Brendel. Nadzorni odbor je tim povodom angažirao pravnu kuću Gleiss Lutz, a Winterkorn nije još dao nikakav komentar vezano za te informacije.

Njemački The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung je prvi objavio spekulacije o tome da NO VW-a razmišlja o poduzimanju takvih pravnih radnji, navodeći kako je Winterkorn zarađivao više od 100 milijuna eura godišnje, te da je njegov „umirovljenički paket“ vrijedio 30 milijuna eura, što sve može izgubiti ako VW pokrene i dobije spor.

Sukladno njemačkim zakonima, menadžeri su materijalno odgovorni za namjernu štetu koju nanesu svojoj kompaniji, ali i za sve pogreške vezane za internu kontrolu procesa, takozvano „zanemarivanje dužnosti“. Prvi veliki njemački pravni spor protiv VW-a započeti će u rujnu ove godine na regionalnog sudu u Braunschweigu, gdje će dioničari tražiti naknadu štete od 10 milijardi eura.

Američki istražitelji su podigli službenu optužnicu, sud ju je potvrdio 14. ožujka, ali je objavljena 4. svibnja na federalnom sudu u Michiganu, a postupak vodi sudac Sean Cox.

U priopćenju suda se navodi kako se Winterkornu sudi zbog prijevarne urote protiv SAD-a i kršenja zakona o zaštiti okoliša, te da mu prijeti zatvor od 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:48