prestižno natjecanje

Najbolji Smart city mora zadovoljiti čak 29 kriterija

Uvjeti za odabir ovogodišnjeg pobjednika podijeljeni su u 6 cjelina
Ivana Novoselec
 Marko Todorov/Cropix

Posebnost ovogodišnjeg izbora najboljeg Smart city grada u okviru izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Apsolon, odabir je najboljih nakon ocjenjivanja kandidata prema čak 29 kriterija.

Ocjenjivački žiri nagrade Smart city, među ostalim, procjenjivat će gradove kandidate prema dosegnutome razvoju brzog interneta u njihovim sredinama, udjelu zaposlenih na području grada u ICT djelatnostima, dostupnosti gradskih informacija i usluga na internetu, uključenosti građana u odlučivanje kroz digitalne platforme te udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnoj rasvjeti.

Kriteriji su podijeljeni u šest cjelina - digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš. Razvijeni su u suradnji s konzultantskom tvrtkom Apsolon, odnosno Apsolonovom metodologijom analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova, koja je za 2019. i 2020. primijenjena na 20 naših najvećih gradova.

Uvjerljiva metoda

- Zajedno s Jutarnjim listom i portalom Gradonačelnik.hr, vidjeli smo veliku vrijednost razvoja detaljne metrike za dodjelu nagrade najpametnijega grada. Nagrade su sjajan poticatelj za promjene, a upravo uvjerljiva i transparentna metoda čini ih relevantnima - kaže direktorica za pametnu upravu i voditeljica istraživanja u Apsolonu Ivana Novoselec.

U Apsolonu, prema riječima Ivane Novoselec, istraživanje o digitalnoj spremnosti gradova provode drugu godinu zaredom, no, ističe naša sugovornica, digitalna spremnost gradskih uprava samo je jedan važan segment pametnoga grada.

- Razviti metriku za mjerenje stupnja integriranosti čitavog smart city koncepta predstavljalo je dodatni izazov iz dvaju razloga. Prvo, potrebno je definirati što točno za nas pametan grad jest, s obzirom na to da je pojam zapravo vrlo širok, i osim primjene digitalnih i IoT tehnologija, obuhvaća i različite aspekte održivosti i participacije građana. I drugo, dostupnost relevantnih statističkih podataka kako izvan, tako i unutar gradskih uprava, vrlo je ograničena - napominje Ivana Novoselec.

Uz spomenute kriterije, u ocjenjivanju kandidata za nagradu Smart city uzima se u obzir i objedinjeno plaćanje gradskih usluga (City card), postojanje strategija ili plana razvoja pametnog grada, broj potpornih institucija u gradu za razvoj ICT-a, startupa, inovacija i održivog razvoja, broj stručnih učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama, i postotak unutar gradskog proračuna za financiranje cjeloživotnog i obrazovanja u cjelini.

Pametni okoliš

Unutar cjeline pametna infrastruktura, žiri, osim brzine interneta na području grada, vrednuje i udio parkirnih mjesta u gradu obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, udio biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica, i broj putnika u javnom i prigradskom prometu na području grada per capita.

Najviše kriterija među spomenutim cjelinama obuhvatilo je poglavlje pametan okoliš. Riječ je o devet kriterija, počevši od spomenutog udjela energetski učinkovite javne rasvjete i proizvodnje energije na području grada iz obnovljivih izvora energije, preko zastupljenosti spremnika za prikupljanje otpada sa senzorima za očitavanje podataka korisnika komunalnih usluga, do podataka o kvaliteti zraka na gradskom području i udjelu stanovništva priključenog na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

U protekla dva izdanja izbora najboljih Smart city gradova, podsjetimo, odabir se odvijao na temelju projekata koje su gradovi kandidati nominirali uz kandidaturu. U skladu s time, Rijeka je 2018. postala prvi pobjednik u tom natjecanju, među ostalim, na temelju projekata primjene dronova u praćenju prometne infrastrukture u gradu te uključivanja građana preko digitalnih platformi u donošenje odluka gradske uprave. Dubrovnik je lani trijumfirao, među ostalim, zahvaljujući projektu aplikacije za pametne telefone, koja građanima i turistima pruža uvid u to na kojim je lokacijama u gradu prisutan veliki broj ljudi.

Osim promijenjenih pravila izbora najboljih Smart city gradova, ovogodišnji odabir razlikuje se od prethodnih i prema tome što će biti proglašena tri dobitnika nagrade (u konkurencijama mali, srednji i veliki grad), umjesto jednog kao dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:19