Na globalnoj karti

Najpopularniji automobili po zemljama svijeta, Hrvati ne odustaju od svog ljubimca

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ne iznenađuje da je Volkswagen najprodavaniji automobilski proizvođač u Hrvatskoj. Netko bi rekao, ipak je to dio našeg kulturnog nasljeđa. Golf 2, kolokvijalnog naziva “Duja”, u kolektivom je pamćenju ostao kao automobil koji je nepoderiv, prelazi i milijun kilometara, a ne troši ništa. O snazi te mitologije govori i “Dieselgate” skandal koji Volkswagenov status u Hrvatskoj nije ni poljuljao, a u SAD-u njegove brojke srezao za gotovo 30 posto. Ipak, sa svojim automobilskim preferencijama Hrvatska se našla u probranom društvu.

Prema najnovijoj karti najpopularnijih svjetskih proizvođača, Volkswagen, uz Hrvatsku, još uvijek uživa povjerenje zemalja poput Švicarske, Austrije i Njemačke, ali i opreznih Skandinavaca, Norveške i Švedske.

Naši susjedi iz Bosne i Hercegovine još su donedavno važili kao neosvojiva utvrda Volkswagena i Mercedesa, a sada uživaju u jeftinijoj varijanti iz VW Grupe, Škodi. Ona je ujedno i prvi odabir Finaca.

Fiat je, očekivano, broj jedan prijevozno sredstvo Talijana, ali i istočnih nam susjeda iz Srbije. Makedonija, Bugarska i Rumunjska drži se svoga pa se na cestama ipak najviše viđa Dacia.

Map of Top Car Manufacturer, Country Wise from r/MapPorn

Na globalnoj skali, teško da se netko može približiti Toyoti. Japanski proizvođač dominira dalekim istokom, izuzev Vijetnama gdje se najviše vozi KIA, Kine u kojoj je najjača tek deset godina stara auto kompanija Wuling i Južne Koreje s domaćim proizvođačem Hyundaijem. Južnokorejski automobil, također, vole i Rusi.

Na zapadnim kontinentima, opet Toyota. Južna Amerika puna je Toyote, a jedino Brazilci više voze Chevrolet. Što se Amerike i Kanade tiče, tu nema puno mudrosti, Ford je broj jedan.

Gledajući najprodavanije modele automobila na svijetu na početku 2018. godine, situacija je otprilike ista, piše Focus2move. Toyota predvodi s obnovom starijeg modela Corolle i to s preko 500 tisuća prodanih primjeraka. Drugi su po redu, s prodanih gotovo 450 tisuća automobila, američki ljubimci Fordovi kamioneti serije F. Na trećem mjestu s prodanih 370 tisuća automobila može se pohvaliti Volkswagen Golf. Možda su i Hrvati tu malo doprinijeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:28