Teška 7,9 bilijuna dolara

Najveća kompanija u povijesti 'progutala' bi bez problema 20 modernih korporativnih divova

U pitanju je megakompanija iz 17. stoljeća koja je dobila monopol na nizozemske kolonijalne aktivnosti u Aziji
Logo Applea na zgradi
 Profimedia, Alamy

Ponekad jedino ekonomske usporedbe mogu baciti pravo svjetlo na svijet oko nas, a one povijesne su posebno zanimljive jer oslikavaju silne promjene u načinu na koji funkcionira gospodarstvo.

Kad se tako s današnjim vremenom usporedi vrijednost koju je na svom vrhuncu imala najveća globalna kompanija ikad, nizozemska Ujedinjena istočno-indijska kompanija (Vereenigde Oost-Indische Compagnie, VOC), ispada da je, ugrubo, ona bila “teška” kao današnje ekonomije Japana i Njemačke zajedno.

U pitanju je megakompanija iz 17. stoljeća koja je dobila monopol na nizozemske kolonijalne aktivnosti u Aziji, a imala je takva trgovinska i druga prava da je postala praktički država u državi koja je mogla imati i svoju vojsku te pokretati ratove.

U današnjem bi svijetu ona progutala čak 20 modernih korporativnih divova koji drmaju svjetskim burzama, kako je pobrojao portal Visual Capitalist, računajući njihovu tržišnu kapitalizaciju, od Applea, Googlea, Facebooka, Microsofta, Amazona, Tencenta, Alibabe do Netflixa i Tesle.

Zvuči nevjerojatno, ali u doba dosad najvećeg financijskog balona, nazvanog “tulipomanija” 1637. godine, VUC je dosegao vrijednost od čak 7,9 bilijuna današnjih dolara.

VOC je osnovan 1602. godine kada je dobila 21-godišnji monopol na trgovinu začinima u Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:16