Veliki rezovi

Najveći britanski lanac robnih kuća zatvara 100 dućana, a posao će izgubiti tisuće ljudi

Do kraja 2022. godine zatvorit će čak 100 svojih dućana, od čega ove godine njih 14
 Profimedia, Alamy

Jedan od najvećih multinacionalnih lanaca robnih kuća sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, Marks & Spencer, do kraja 2022. godine zatvorit će čak 100 svojih dućana, od čega ove godine njih 14, objavio je The Guardian.

Samo u ovogodišnjim zatvaranjima radna će mjesta izgubiti 600 ljudi, a u preostalim bi gašenjima posao mogle izgubiti tisuće radnika. Ove, za radnike zabrinjavajuće vijesti, samo su nastavak na dosad već zatvorenih 22 dućana te gubitka od otprilike 900 radnih mjesta.

Marks & Spencer se posljednjih godina bori sa sve manjim brojem kupaca u njihovim fizičkim trgovinama te sve većom online prodajom. Prema projekcijama, kompanijina dobit prije oporezivanja ove bi godine trebala iznositi oko 573 milijuna funti, što je pad u odnosu skoro 614 milijuna lani, a time se nastavlja trend pada profita u ovom trgovačkom lancu.

Odgovor rukovodstva je, stoga, bio eliminirati čak 25 posto prostora namijenjenih prodaji odjeće i kućnih potrepština.

- Zatvaranje dućana nije lako, ali je krucijalno za budućnost Marks & Spencera - izjavio je Sacha Berendji, direktor maloprodaje, operacija i imovine.

No, iako iz kompanije poručuju da će zaposlenike nastojati prerazmjestiti po preostalim lokacijama, iz Sindikata trgovaca u Ujedinjenom Kraljevstvu upozoravaju na rastuću zabrinutost zaposlenika koji se suočavaju sa sve većom nesigurnošću i nestabilnošću svojih radnih mjesta.

- Marks & Spencer je desetljećima dominirao tržištem odjeće u UK, međutim Primark je opasno blizu da ove godine preuzme vodstvo - istaknula je Maureen Hinton, direktorica istraživanja maloprodaje u GlobalData grupi te nadodala kako će se pad profita vjerojatno nastaviti, osim ako se ne uspiju dodatno pozicionirati u internetskoj trgovini te preusmjeriti dovoljan broj kupaca na preostale dućane.

Na vijesti o novim zatvaranjima M&S dućana reagirali su i investicijski fondovi koji se posljednjih dana klade (s milijunskim ulozima) na ispadanja ove kompanije iz FTSE 100, indeksa stotinu najjačih kompanija na londonskoj burzi, piše britanski financijski portal This is Money.

Naime, fondovi poput Marshall Wacea, Blackrocka, Pelham Londa i Lone Pine Capitala klade se na pad cijena dionica M&S-a, a samo prošle godine cijena njihovih dionica pala je za više od 26 posto. Dodatno, usporedbe radi, krajem prošlog tjedna M&S vrijedio je 4,7 milijardi funti, a pred tri godine 10 milijardi.

Inače, Marks & Spencer se pred otprilike dvije i pol godine u potpunosti povukao i s hrvatskog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15