KRAJ NEGATIVNOG TRENDA

Nakon 300.000 otkaza: Završila recesija u tehnološkom sektoru, tvrtke vraćaju i dio otpuštenih

Tvrtke koje rade na razvoju umjetne inteligencije među rijetkim su kompanijama u tehnološkom sektoru koje su u redovitoj potrazi za novim zaposlenicima

Mark Zuckerberg i Elon Musk

 Mandel NGAN/AFP/Profimedia

Samo u šest mjeseci ove godine u tehnološkoj je industriji bez posla ostalo 300.000 zaposlenih, no čini se da se takav trend zaustavlja. Analitičari iz Bernstein Researcha godinu dana objavljivali su mjesečne podatke o otpuštanjima u cijeloj industriji, a ovaj su tjedan odlučili službeno povući niz podataka.

Posljednje ažuriranje podataka pokazalo je da je u prvoj polovici kolovoza 4937 zaposlenih u tehnološkom sektoru dobilo otkaz. Tom bi se brzinom broj otpuštanja do kraja kolovoza mogao povećati na oko 11.000, što je znatno manje nego u prvoj polovici godine, kada je prosjek bio 51.000 otkaza.


"Recesija tehnoloških poslova je gotova. Otpuštanja su se usporila. Kada će se zapošljavanje ponovno početi ubrzavati?" poručili su analitičari Bernsteina svojim klijentima u nedavnoj e-poruci, piše Business Insider.


Tvrtke koje rade na razvoju umjetne inteligencije među rijetkim su kompanijama u tehnološkom sektoru koje su u redovitoj potrazi za novim zaposlenicima. Startupi s umjetnom inteligencijom ove su godine prikupili milijarde dolara, a dio novca ulažu u zapošljavanje stručnjaka - samo OpenAI na svojoj trenutno ima čak 59 otvorenih pozicija.


Velike tehnološke kompanije koje su ove godine otpustile brojne zaposlenike zaustavile su otpuštanja, a neke su počele ponovno zapošljavati isto ono osoblje koje je nekoliko mjeseci ostalo bez posla. Meta je u više rundi smanjenja radne snage otpustila četvrtinu zaposlenih, a od lipnja su deseci radnika vraćeni na posao. Amazon je u siječnju otpustio oko 25.000 zaposlenika da bi mjesec dana kasnije Ian Wilson, potpredsjednik ljudskih resursa, rekao osoblju da tvrtka traži načine da ponovno zaposli neke od otpuštenih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:38