BLOKIRANI RAČUNI

Nakon DIV Grupe predložit će se predstečaj i za Brodosplit

‘Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji onemogućeni su svi daljni plasmani po kreditnim linijama i mi smo ispali kolateralna žrtva‘

Tomislav Debeljak

 Duje Klaric

Nakon što je jučer Trgovački sud u Zagrebu zaprimio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka DIV grupe na osnovi evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 41,69 milijuna kuna, očito je da će tim putem krenuti i Brodosplit za koji zasad nije pokrenut predstečajni postupak. Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijela je DIV Grupa putem odvjetničkog ureda.

Voditelj odnosa s javnošću Brodosplita Josip Jurišić pojasnio je da je račun Brodosplita blokiran i otkrio da je odluka uprave da se, u cilju zaštite interesa svih dionika poslovanja, i za Brodosplit pokrenu radnje potrebne za otvaranje predstečajnog postupka. "Otvaranjem predstečajnog postupka odblokiravaju se poslovni računi i nastavlja se poslovanje. Novonastale obveze podmiruju se u rokovima dospijeća, a stare se obveze plaćaju temeljem prihvaćenog predstečajnog plana koji odobravaju vjerovnici. Imali smo osiguran novac za nastavak financiranja naših projekata, preko kredita VTB Europe iz Frankfurta, koji je najveći kreditor DIV grupe, međutim, zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji onemogućeni su svi daljnji plasmani po kreditnim linijama i mi smo ispali kolateralna žrtva", pojasnio je Jurišić.

Jurišić je dodao da je problem zaustavljenog financiranja VTB-a i objave u javnosti o postojanju više sile potaknuo poslovne partnere-dobavljače i banke da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja i doveo do blokade računa DIV Grupe i Brodosplita.

"Kako bi zaštitili i Brodosplit i DIV grupu, sve radnike i projekte u tijeku, a i sve ostale dionike našeg poslovanja, bili smo primorani poslati prijedlog Trgovačkom sudu za otvaranje predstečaja DIV grupe. Nemamo velike dugove, ali ne možemo si dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Dostavit ćemo plan otplate u predviđenom zakonskom roku. Vrijeme je vrlo važan faktor i nadamo se brzom donošenju važnih odluka", ističe Josip Jurišić.

U dokumentaciji koja je dostavljena Trgovačkom sudu u Zagrebu istaknuto je kako DIV grupa kao matično društvo grupacije neposredno zapošljava 862 radnika, a svim tvrtkama unutar grupacije zaposleno je gotovo 4000 radnika. U prijedlogu je navedeno i da je DIV Grupa najveći poslodavac u Kninu te da zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada Knina. U Kninu je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na europsko i na tržišta sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Amerike. Istaknuto je i da DIV grupa, preko povezanih društava grupacije, izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju. DIV grupa će dostaviti i plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Podsjetimo, račun DIV grupe blokiran je polovicom travnja zbog financijske pomoć matične kompanije Brodosplitu zbog problema refinanciranja kredita VTB Europa i blokade računa pojedinih dobavljača nakon što je javnost upozorena na te probleme. Tomislav Debeljak je u intervju Jutarnjem listu upozorio da je Brodosplitu blokirano 60 milijuna eura zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe sa sjedištem u Frankfurtu jer je banka u ruskom vlasništvu.

Zanimljivo je da smo nakon blokade računa DIV Grupe pitali Debeljaka polovicom travnja o mogućem pokretanju predstečajnog postupka. Debeljak nam je odgovorio da se nada kako neće biti prisiljeni pokrenuti predstečajni postupak blokirane DIV Grupe i Brodosplita.

"A ako do toga i dođe, i radnici i banke bili bi u potpunosti i u ugovornim rokovima isplaćeni. A dobavljače bi isto tako pokušali isplatiti u cijelosti s pomakom u rokovima plaćanja kada prestane utjecaj više sile", kazao nam je Debeljak i dodao da bi kredit HBOR-a kojim bi se potpuno stabiliziralo stanje trebao ukupno iznositi 120 milijuna eura, a toliko je trebao biti i u VTB banci.

Debeljak nam je tada kazao kako ukupni dug čitave DIV Grupe dobavljačima izvan grupe iznosi tri tjedna prometa DIV Grupe. "Kako već nekoliko tjedana traju sankcije i nemamo riješeno financiranje, na žalost, dogodilo se što smo nagovještavali da bi se moglo dogoditi ako se brzo ne riješi problem. DIV je velika i jaka tvrtka s velikom dobiti i velikim kapitalom, pa se i ova viša sila koja se dogodila neće previše odraziti na naše poslovanje", ističe Tomislav Debeljak.

Porezna uprava blokirala je račun Brodosplita tako da je potom odnosno nakon blokade Porezne uprave došlo je do lančane reakcije, odnosno još nekoliko blokada. "U Brodosplitu je jako slična priča kao i u DIV-u, dugovi nisu veliki i Brodosplit dobro posluje", kazao nam je polovicom travnja Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:08