Propast Searsa

Nakon godina produžene agonije bankrotirao je nekad najveći trgovački lanac na svijetu

Sears je osnovan davne 1886., a njihov uspon počeo je s objavom legendarnih kataloga
Sears dućan, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki Sears, nekada najveći trgovački lanac na svijetu, jutros je zatražio otvaranje stečajnog postupka. Time je i službeno dosegnut vrhunac dugogodišnje agonije kompanije koja je dominirala američkom trgovinom tijekom većine 20. stoljeća.

U podnesku sudu kojim je zatražen stečaj tvrtka je vrijednost svoje imovine procijenila na 6,9 milijardi dolara, dok su nagomilani dugovi procijenjeni na 11,3 milijardi dolara, piše Reuters. Vrijednost dionice tvrtke, nakon zaključenja trgovanja na njujorškoj burzi u petak, je bila tek 37 centi (2,37 kuna).

Uprava Searsa je do zadnjeg trenutka tražila alternativu proglašenju bankrota, ali kako su isticali rokovi za naplatu nekih dugova, a nove izvore financiranja nije bilo moguće osigurati, najgori scenarij na kraju se nije mogao izbjeći. Nije im pomagao čak ni veliki pokušaj restrukturiranja poslovanja, u sklopu kojeg su samo ove godine zatvorili 166 trgovina i najavili zatvaranje još 78. Koliko je pad poslovanja bio drastičan, najbolje pokazuje podatak da je u kolovozu ove godine Sears imao trgovine na 860 lokacija, dok je prije četiri godine ta brojka bila duplo veća (1700). Prihodi su ima pak 2016. godine iznosili tek 13,8 milijardi dolara, dok su prije 25 godina bili gotovo pet puta veći (59 milijardi dolara).

Sears je osnovan davne 1886., a njihov uspon počeo je s objavom legendarnih kataloga preko kojih su kupci početkom 20. stoljeća naručivali cijeli niz artikala. Ti se katalozi s vremenom narasli na više od 500 stranica, a smatraju se svojevrsnim "potrošačkim biblijama" koje su odgojile novu generaciju potrošača.

Kako je srednja klasa 20-ih godina postala znatno mobilnija zbog jeftinih Fordovih automobila, Sears je počeo i s valom otvaranja trgovina i velikih robnih kuća. Uskoro je tvrtka postala najveći trgovački lanac u SAD-u, a 1969. godine bila je, prema portalu Investopedia, i najveći trgovački lanac na svijetu.

Te je godine Sears krenuo u gradnju tada najvišeg nebodera na svijetu, 443 metra visokog Sears Towera u Chicagu (danas poznat kao Willis Tower) koji je dovršen četiri godine kasnije. Pomalo ironično, upravo u to vrijeme počeo je i desetljećima dugi pad kompanije koju je počela dostizati konkurencija, naročito jeftini trgovački lanci poput Walmarta koji je i 1991. godine smijenio Sears s prvom mjesta liste najvećih trgovačkih lanaca u Americi. Nakon toga pad se samo ubrzao, što zbog niza loših poslovnih odluka, što zbog konkurencije i rasta giganta online trgovine poput Amazona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:44