Službene brojke

Nakon negativne 2022. u prvom kvartalu oporavak prinosa obveznih mirovinskih fondova

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem ožujka 2023. iznosila je 18,2 milijarde eura

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Nakon negativne 2022. godine u prvom tromjesečju došlo je do oporavka prinosa obveznih mirovinskih fondova, pa tako prosječni kvartalni prinos za mirovinske fondove kategorije A, koja ima najviši rizik ulaganja, iznosi 4,6 posto, kategorije B (srednje rizična ulaganja) 2,48 posto, a onih kategorije C, namijenjenih osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,28 posto. Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u prvom kvartalu porasla je za 3,74 posto u odnosu na kraj 2022. godine, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfa) objavljeni u petak.

Prema izvješću regulatora tržišta, neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem ožujka 2023. iznosila je 18,2 milijarde eura, što je 172,2 milijuna eura ili 1 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju ožujka za A-kategoriju iznosili su 1 posto, za B-kategoriju 0,4 posto, a za C-kategoriju 0,6 posto.

Kad se gleda na godišnjoj razini samo su fondovi kategorije A završili u plusu ostvarivši rast od 2,1 posto dok su oni u kategoriji B pali za 1 posto, a u kategoriji C za 2,7 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,7 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto.

Obveznice su na kraju ožujka i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi "mirovinaca", s 11,7 milijardi eura i udjelom od 64,1 posto, pri čemu se taj udjel povećao za 1,6 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istodobno se povećala i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, i to za 0,1 postotni bod, te su ona krajem ožujka iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,5 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2,1 milijardu eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:48