VELESILA JE BOLESNA

Nakon vrućeg ljeta nad Europu se opet navlače tamni oblaci: Pad Njemačke bit će gori nego što se mislilo... povući će i ostale

Ekonomisti predviđaju ponovnu recesiju za drugu polovicu godine

Brandenburška vrata

 Panthermedia/Profimedia

Recesija iz koje je Njemačka jedva izašla duboko je ukorijenjena bolest, stoga Međunarodni monetarni fond predviđa da će se energetski posrnulo gospodarstvo suočiti s padom. Može li se Njemačka vratiti svojoj nekadašnjoj ulozi, pita Bloomberg.

"Bilo da gospodarstvo napreduje ili se lagano smanjuje, mislim da je to problem drugog reda", rekao je Thomas Mayer, osnivač istraživačkog instituta Flossbach von Storch i dugogodišnji ekonomski analitičar. "Mislim da se Njemačka natječe za titulu ‘Bolesnog čovjeka Europe‘."

Takva se etiketa obično lijepila na Njemačku u godinama nakon ponovnog ujedinjenja 1990., jer je proces spajanja dviju nacija uništio poslijeratnu dinamiku gospodarstva i stvorio tvrdoglavo visoku nezaposlenost.

Nažalost, taj trend se zadržao, čemu svjedoči i razdoblje u kojem je talijanska godišnja ekspanzija nadmašila veću i bogatiju Njemačku.

Ekonomski problemi Njemačke

Posljednji put je u Njemačkoj godišnja proizvodnja pala dok je u Italiji porasla 2003. godine

Ovaj put, stalna energetska kriza u Njemačkoj koja proizlazi iz rata u Ukrajini proizvođače u gospodarstvu koje se već bori s demografski izazvanim nedostatkom vještina i slabom produktivnošću ostavlja osakaćene. U međuvremenu pojačana globalna konkurencija u električnim vozilima prijeti njegovoj nadmoći i u proizvodnji automobila.

Takvi dugoročniji izazovi kombinirani su sa slabom kineskom potražnjom i strožom monetarnom politikom, te vrše daljnji pritisak na industriju. Još jedno povećanje kamatne stope za četvrtinu boda od strane Europske središnje banke prošlog tjedna (kako bi ukrotila inflaciju) stvorit će još veći pritisak.

Iako cjelogodišnji pad od 0,3% koji za Njemačku očekuju i MMF i Bundesbank za ovu godinu nije velik, ipak je značajan: posljednji put kada je gospodarstvo palo dok je talijansko raslo bilo je 2003.

"Nedovoljna uspješnost nije samo predviđanje - to već vidimo", rekao je Joerg Kraemer, glavni ekonomist u Commerzbank AG, prije najnovijih podataka o BDP-u. "Predviđamo ponovnu recesiju za drugu polovicu godine."

Brojke u petak pokazale su da je gospodarstvo izbjeglo još jedno tromjesečje kontrakcije - ali samo neznatno, čak i ako je prethodni pad bruto domaćeg proizvoda bio manji od prethodno procijenjenog.

Pad Njemačke bit će gori nego što se mislilo

Clemens Fuest, predsjednik instituta Ifo sa sjedištem u Münchenu, ovog je tjedna čak zaključio da se recesija nastavila, navodeći više pogoršanja uzrokovanog proizvodnjom u poslovnom istraživanju objavljenom u utorak.

Dan ranije, S&P Globalov indeks menadžera nabave pokazao je da je industrijska slabost dovoljno izražena da nadmaši kontinuirano širenje usluga. Kao dominantno gospodarstvo u regiji, to znači da Njemačka vuče ostatak prema dolje.

"Opći uvjeti ostaju loši, a vodeći pokazatelji ne upućuju na značajan zamah ni u drugoj polovici godine", rekla je glavna ekonomistica Helabe Gertrud Traud.

No, nije sve turobno. Nezaposlenost od 5,7% ostaje unutar postotnog boda svoje najniže razine svih vremena.

Arne Freundt, glavni izvršni direktor Puma SE, ovaj je tjedan naveo "stabilnu potražnju" u Njemačkoj za tenisicama i odjećom njegove tvrtke. Glavni financijski direktor Volkswagen AG Arno Antlitz u svom je nastupu rekao:​

"Postoji određena neizvjesnost na strani kupaca u pogledu inflacije, ali ja osobno ne očekujem recesiju u sljedećim kvartalima", rekao je za Bloomberg Television.

Industrijske poteškoće Njemačke i trenutni loši rezultati rasta zapravo je ne razlikuju od njezinih regionalnih kolega, ne samo zato što dijele mnoge iste probleme.

U Italiji, premijerka Giorgia Meloni je ovaj tjedan twittala otome da da MMF-ova predviđanja za 2023. pokazuju bržu ekspanziju tamo nego u Njemačkoj i Francuskoj: zamah je to koji odražava odgođeni oporavak pandemije, uključujući turistički bum, kao i potrošnju potaknutu Europskom unijom.

Ali proizvođači u trećem najvećem gospodarstvu eurozone također posustaju, a smanjenje broja stanovnika još je alarmantnije.

Trajna glavobolja Njemačke o tome kako proizvesti priuštivu energiju - rezultat njezinog dugotrajnog oslanjanja na ruski plin i njezinog politički potaknutog gnušanja prema nuklearnoj energiji - ostaje međutim veliki izazov, baš kao što se pokušava ubrzati odlazak s fosilnih goriva.

Usredotočenost gospodarstva na proizvodnju automobila koji gutaju benzin dok konkurenti pojačavaju proizvodnju električnih vozila još je jedan problem, a Volkswagen bilježi i niže kineske narudžbe.

David Folkerts-Landau, glavni ekonomist Deutsche Bank AG, smatra da je to vrh ledene sante.

"Posebno Nijemci, zbog velikog proizvodnog sektora, jako zaostaju za SAD-om, jer tehnološki jaz postaje sve veći i veći", rekao je za Bloomberg televiziju prošlog mjeseca, dodajući da će drugi planovi američke vlade za subvencije pojačati taj zaostatak .

Popravljanje budućnosti primarna je briga Scholza i njegovih savjetnika, koji su uspon krajnje desne Alternative za Njemačku pripisali rastućim strahovima o dugoročnim izgledima za rast. Ispitivanje javnog mnijenja objavljeno 23. srpnja pokazalo je da potpora stranci iznosi rekordnih 22%.

image

Olaf Scholz

Florian Gaertner/Imagebroker/Profimedia

Njihovo primarno rješenje za sada je bacanje novca na problem, nudeći subvencije tvrtkama koje žele otvoriti tvornice. Najnovija mjera otkrivena prošlog tjedna je davanje 20 milijardi eura (22 milijarde dolara) za jačanje proizvodnje poluvodiča i podupiranje tehnološkog sektora u zemlji.

To je fokus na veliku korporativnu potrošnju, ali dugogodišnja okosnica njemačkog prosperiteta je takozvani Mittelstand - nacionalna struktura manjih, često obiteljskih poduzeća, čiji su specijalizirani proizvodi dugo bili temelj izvozne snage.

Kraemer iz Commerzbanka smatra da tu treba tražiti znakove kako će se odrediti sudbina Njemačke kao velike ekonomije.

"Dobra, mnoga srednja poduzeća koja su dobro kapitalizirana, koja imaju solidnu bilancu i njihove zaposlenike, koji marljivo rade i uživaju raditi ovdje - to je nada", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:05