ULAZNA TOČKA KRK?

Napadnu li Rusi Ukrajinu, cijeloj Europi prijeti energetski slom: ‘Spas bi mogao stići od moćnog emira, ali...‘

Dogodi li se da se isporuka ruskog plina značajno smanji, Europi bi mogli zaprijetiti prekidi industrijske proizvodnje, pa i nestašice struje i grijanja

LNG terminal Omišalj, arhivska fotografija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Amerikanci razgovaraju s izvoznicima ukapljenog prirodnog plina (LNG), a prije svega s Katarom kao najvećim među njima, o mjerama za slučaj ruske invazije na Ukrajinu jer bi to Europi, koja je ovisna o ruskom plinu, moglo donijeti probleme u opskrbi tim energentom. Kako se saznaje, ovog bi se mjeseca američki predsjednik trebao u Washingtonu osobno sastati s katarskim emirom.

Osiguravanje dodatnih isporuka LNG brodovima, kako danas piše Financial Times, postalo je urgentnije nakon ne baš uspješnih ovotjednih razgovora Washingtona i Moskve. Budući da se Europa ionako suočava s energetskom krizom i iznimno visokim cijenama plina u kombinaciji s niskim zalihama u skladištima, američki dužnosnici upozoravaju kako za sprječavanje potencijalne nestašice u slučaju eskalacije sukoba ipak ne postoji baš čarobni štapić. "Razgovaramo o tome što se na tržištu može premjestiti, što može pomoći", objašnjava jedan od dužnosnika. Katar je, primjerice, kad je Japan pogodio tsunami 2011. godine, preusmjerio svoju opskrbu LNG brodovima prema toj zemlji, ali promatrači upozoravaju da je taj presedan bio moguć zbog krize.

Europske države i UK, piše FT, s Katarom već vode preliminarne razgovore o dugoročnim rješenjima za opskrbu ukapljenim plinom, a trenutno je većina njegovog izvoza usmjerena u Aziju jer su tamošnji klijenti potpisali dugoročne ugovore. Upravo ta činjenica mogla bi otežati hitno preusmjeravanje katarskog plina prema Europi. Također, natjecanje za opskrbu plinom na tržištu, odnosno pokušaji za preuzimanjem isporuka LNG-a namijenjenih Aziji, mogli bi biti skupi i dodatno opteretiti porezne obveznike u europskim zemljama.

Amerika je, kao što je poznato, zaprijetila Rusiji teškim sankcijama ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, a Rusija već neko vrijeme iz geopolitičkih razloga pomalo zavrće plinske ventile za europske susjede, što je i izazvalo aktualnu energetsku krizu. Dogodi li se pak da se isporuka ruskog plina značajno smanji, Europi bi mogli zaprijetiti prekidi industrijske proizvodnje, pa i nestašice struje i grijanja. Iako većina promatrača, piše FT, ne očekuje da bi Rusija potpuno prestala s isporukama plina, postoji bojazan da bi ih mogla dodatno smanjiti, odnosno da bi plinovodi i ostala plinska infrastruktura u Ukrajini mogli biti oštećeni u sukobu.

Inače, zbog nesuglasica s Europskom komisijom zadnjih godina oko dugoročnih plinskih ugovora, Katar je zaustavio svoje investicije i isporuke LNG-a Europi, ali su pregovori o tom pitanju obnovljeni, piše britanski dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18