Predstavljen EESSI

Napravljen dodatni korak u boljoj elektroničkoj povezanosti, dolazi kraj nepoštenoj praksi

U projekt su uključeni HZZO, HZMO i HZZ, a cijeli je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije
Marko Pavić
 Darko Tomaš / CROPIX

Praksi da naši iseljenici paralelno koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje u članici EU u kojoj žive i rade dolazi kraj. Razlog tome je zaživljavanje novog sustava Elektroničke razmjene podataka u sustavu socijalne sigurnosti (EESSI), koji je ovih dana počeo s radom, a koji omogućuje brzu razmjenu podataka među članicama EU, kao i Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske.

- Ovo je prvi korak u tom pravcu. Njime se uspostavlja i bolji nadzor nad svim pravima koja naši građani ostvaruju u EU - poručio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, na novinarska pitanja hoće li zaživljavanjem EESSI-ja odzvoniti i mogućnosti da hrvatski iseljenici istodobno koriste zdravstveno osiguranje u dvije zemlje.

Ipak, do punog zaživljenja novog sustava još će proći neko vrijeme. Naime, Regos, kao nositelj projekta, djeluje kao jedinstvena pristupna točka između ustanova zemalja članica u sustavu socijalne skrbi, no svaki od sustava - zdravstveni, i mirovinski te sustav zapošljavanja - još moraju razviti vlastite module koji će omogućiti punu razmjenu informacija i realizaciju prava na razini cijele EU, rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji EESSI-ja. S hrvatske strane u projekt su još uključeni HZZO, HZMO i HZZ, a cijeli je projekt sufinanciran sredstvima EU, koja je za to Hrvatskoj osigurala 975.000 eura, ili 75 posto potrebnog novca.

Zagreb, 090719.
Trg Stjepana Radica 3.
U Matis Absolut loungeu, odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno povezivanje HZZ-a, HZZO-a. HZMO i Regosa u EESSI, a uz ostale uzvanike prisustvovao je i ministar Marko Pavic.
Na fotografiji: Iskra Primorac.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Iskra Primorac

Koristi od novog sustava trebale bi biti velike kako za hrvatske građane, tako i za građane ostalih članica Unije. Oko 14 milijuna građana EU ne živi u matičnoj državi, istakla je Iskra Primorac, ravnateljica Regosa, a novi sustav umrežuje oko 8.000 institucija i omogućuje razmjenu preko 320 različitih vrsta dokumenata, te podržava na destine jezika i brojna pisma.

U praksi, to znači da će netko tko je, primjerice, 15 godina radio u Njemačkoj ili Austriji, a potom se vratio u Hrvatsku, sada bez nepotrebne papirologije moći ostvarivati pravo na mirovinu, kao i dobiti podatke o stažu. Novi će sustav omogućiti i brži izračun i isplatu naknada.

- To je olakšani i brži pristup informacijama, bez administrativnih i pravnih komplikacija. Tri su ključne riječi koje opisuju nov sustav - integracija, umrežavanje i sveprisutnost - istakla je Primorac, pohvalivši se kako je Hrvatska među prvih 10 zemalja koje su ušle u proces.

Zagreb, 090719.
Trg Stjepana Radica 3.
U Matis Absolut loungeu, odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljeno povezivanje HZZ-a, HZZO-a. HZMO i Regosa u EESSI, a uz ostale uzvanike prisustvovao je i ministar Marko Pavic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Predstavljanje povezivanja HZZ-a, HZZO-a, HZMO i Regosa u EESSI

Novi će sustav olakšati i zapošljavanje hrvatskih građana u drugim članicama EU i EEA, ali i njihovo zapošljavanje u Hrvatskoj. Za podatke i dokumente za čije su dobivanje ranije trebali dani i tjedni, budući da su se slali poštom, sada će biti potrebno samo nekoliko klikova. Sve će to, hvale se u Vladinim krugovima, olakšati, ubrzati i pojeftiniti rad hrvatskih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:40