TOTALNA ZBRKA

Naš najveći trgovački centar: ‘Da, to bi trebao biti neradni dan, ali za nas je relevantan jedan drugi zakon. Mi ćemo raditi!

Najava neradne srijede na izborni dan izazvala pomutnju među trgovcima, dio već odlučio raditi 17.4.

Ilustracija

 Andreja Thomas/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da na izbornu srijedu, 17. travnja ove godine organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi, omoguće izlazak na biračko mjesto.

Poslodavce se u obavijesti DIP-a poziva da poslovni proces organiziraju, smjenskim radom, u više timova ili u sličnim oblicima rada, kako bi se, apelira Povjerenstvo, omogućilo da zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje biračko pravo.

Iako je predsjednik Republike Zoran Milanović objavljujući odluku o provedbi izbora za Sabor 17. travnja najavio kako će tada biti neradni dan, u pisanoj Milanovićevoj odluci o raspisivanju izbora nema ni riječi o proglašenju 17.4. neradnog dana.

Dok će se javni sektor već nekako izboriti s odlukom da se na dan izbora ne radi, u privatnom sektoru poput, primjerice, trgovine, stvar je složenija. Naime, kako kažu naši sugovornici iz trgovine, nema jasnog uputstva što izborna srijeda znači za odredbe Zakona o trgovini koje reguliraju radno vrijeme trgovina.

Direktor šoping centra Westgate i predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić kaže kako se trgovački centri u određivanju radnog vremena za vrijeme neradnih dana i blagdana ravnaju prema Zakonu o trgovini.

image

Direktor šoping centra Westgate i predsjednik Udruge developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Denis Čupić.

Damir Krajač/Cropix

- Westgate će normalno raditi 17. travnja jer tako nalaže Zakon o trgovini. U ovom trenutku, koliko mi je poznato, nije donesena odluka Vlade ili Ministarstva gospodarstva da je 17. travnja blagdan. U tom slučaju našli bi se u novoj situaciji jer Zakon o trgovini propisuje zabranu rada blagdanom s izuzecima koji su dobro poznati. No, odluka o srijedi, 17. travnja, kao blagdanu ne bi bila u skladu sa Zakonom o trgovini, bila bi, na neki način, iznad zakona - pojašnjava Čupić.

Na napomenu da Zakon o izboru zastupnika u hrvatski Sabor izrijekom navodi kako je dan provedbe izbora neradni dan, naš sugovornik odgovara potvrdno, ali ustraje na tome da je za trgovinu relevantan drugi propis.

- Imate i Zakon o blagdanima, spomen danima i neradnim danima u kojem se dan provedbe izbora ne spominje kao neradni dan. U kakvom je odnosu odluka o provedbi izbora 17. travnja s tim propisom? - pita se Čupić. Skrenuo nam je pozornost i na činjenicu da u poslovnom životu postoje odluke koje su donesene ranije i nije ih lako otkazati, navevši vlastiti primjer.

- Westgate će biti domaćin 4. po redu WRC Croatia Rallyja kao oktanski grad i ne pada nam na pamet to otkazati jer se netko sjetio raspisati izbore za 17.travnja - dodaje prvi čovjek Westgatea. Spomenuta automobilistička utrka starta 18. travnja, a dan ranije sudionici se s svojim jurilicama i timovima okupljaju u oktanskom gradu ili servisnom centru.

I u Savezu udruga malih trgovaca (SUMT) ocjenjuju kako je iz najave neradnog dana 17. travnja nejasno što to znači za radno vrijeme trgovina na izborni dan.

- U ovom trenutku naše članice ne mogu donijeti odluku da neće raditi 17. travnja i čekamo dodatna uputstva države. Odluka da ne radimo na izborni dan posebno je nezahvalna s obzirom na restriktivne odredbe Zakona o trgovini o radnom vremenu trgovina koje su lani donesene – poručeno nam je iz SUMT-a.

Kada su u pitanju ugostitelji, ljekarne, banke i druge branše u privatnom sektoru i njihove odluke o tome hoće li raditi 17. travnja, neslužbene informacije koje smo prikupili iz tih poslovnih krugova glase da se također čeka pisana odluka države o neradnom danu na dan izbora kako bi se, poručeno nam je, znali odrediti o radnom vremenu na izborni dan.

Doznajemo i kako su prema Vladinim tijelima već otišli upiti poslodavaca kako će se točno regulirati najavljena odluka da 17.4. bude neradni dan.

Posljednji put izbori su raspisani za radni dan prije 24 godine, ali za predsjedničke izbore i zbog smrti predsjednika Republike Franje Tuđmana. I odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike za ponedjeljak, 24. siječnja 2000. i odluku o neradnom danu zbog provedbe izbora posebnim aktima donijela je tadašnja Vlada premijera Zlatka Mateše. Dio odluke o neradnom danu 24.1.2000. bila je odredba u kojoj se propisuje isplata naknade zaposlenicima koji će raditi na neradni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:08