Davor Runje

‘Naš obrazovni sustav nije u stanju pokriti sve potrebe IT tvrtki‘

Napominje da IT industrija ne zapošljava samo inženjere nego i širok spektar pratećih struka za koje se također nada da će biti uključene u listu deficitarnih zanimanja
Davor Runje
 Krasnodar Persun/Cropix

"Radna snaga jedna je od najvećih prepreka bržeg rasta hrvatskih IT kompanija", poručuje Davor Runje, predsjednik udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEX. Navodi da su u 2019. godini članice te udruge imale rast izvoza od 39 posto, rast prihoda 21 posto i rast broja zaposlenih od 17 posto, a Infobip je objavio lani da planira zaposliti 1000, Rimac Automobili 2300, a Infinum više od 100 ljudi.

"Prilično je jasno samo iz ovih par primjera da naš obrazovni sustav nije u stanju pokriti sve potrebe i da se za daljnji rast poslovanja visokotehnoloških tvrtki mora internacionalizirati i u segmentu ljudskih potencijala, a ne samo tržišta na kojima nastupamo.

Trend otvaranja podružnica u drugim zemljama prisutan je već neko vrijeme, ali olakšavanje mobilnosti radne snage pridonosi jačanju našeg IT-a, a samim time i punjenju državnog budžeta i ostalim pozitivnim utjecajima na društvo", kaže Runje.

Napominje da IT industrija ne zapošljava samo inženjere nego i širok spektar pratećih struka za koje se također nada da će biti uključene u listu deficitarnih zanimanja. Primjerice, tvrtke koje izrađuju videoigre, poput Nanobita, trebaju digitalne dizajnere, a talente su prisiljeni tražiti i izvan granica Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:42