Loši uvjeti

Nastavljen višemjesečni pad aktivnosti u industriji eurozone u listopadu

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone iznosio je u listopadu 45,9 bodova
Ilustracija, radnik u tvornici Mercedes Benz-a
 Ralph Orlowski / REUTERS

Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su pale u listopadu, zakočene kontinuirano slabom potražnjom na koju nepovoljno utječu trgovinski rat SAD-a i Kine i kontinuirana neizvjesnost oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone iznosio je u listopadu 45,9 bodova i bio je tek nešto viši od rujanske najniže razine u sedam godina, od 45,7 bodova, utvrdili su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti. Time se deveti mjesec zaredom zadržao ispod razine od 50 bodova, što signalizira pad aktivnosti.

„Industrija u eurozoni ponovo je u listopadu bilježila najsnažniji pad aktivnosti u sedam godina, što znači da će sektor proizvodnje dobara vjerojatno i u četvrtom tromjesečju biti ozbiljan uteg bruto domaćem proizvodu”, konstatira glavni poslovni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

Pad novih narudžbi ponovo je bio najveća kočnica za proizvodni sektor, odražavajući slabu potražnju, primjećuju u Markitu.

„Geopolitičke bojazni, u rasponu od Brexita do američke trgovinske politike, i dalje stvaraju osjećaj neizvjesnosti, dodatno prigušujući potražnju na domaćim i na izvoznim tržištima”, konstatira Williamson.

Zaposlenost je u listopadu bila na najnižoj razini od 2013. godine, kada je Markit počeo objavljivati izvješća. Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj.

Upravo je industrija najvećeg europskog gospodarstva u listopadu bila je glavni izvor slabosti u regiji, iako je pad aktivnosti zabilježen i u španjolskoj i u talijanskoj industriji. Francuska je jedino veliko gospodarstvo čija je industrija u prošlom mjesecu bilježilo, doduše skroman, rast aktivnosti.

"Snažan pad aktivnosti, kao i slabi trendovi na području zapošljavanja i cijena posebno su veliko razočaranje kada se uzme u obzir da je ECB nedavno uveo poticajne mjere", konstatira glavni ekonomist Markita.

Christine Lagarde preuzima čelnu dužnost u ECB-u u posebno teškom trenutku za gospodarstvo eurozone, zaključuje.

Mandat prethodnog predsjednika ECB-a Marija Draghija završio je krajem listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:36