DAŠAK OPTIMIZMA

Nazire se izlazak iz krize. Evo koliko bi hrvatsko gospodarstvo trebalo rasti ove godine prema prognozama Europske komisije

Komisija predviđa i visok skok investicija, posebice u jednom sektoru
Andrej Plenković i Ursula von der Leyen
 Goran Mehkek/Cropix

Iako je Hrvatska prošlu godinu završila s jednim od najvećih padova BDP-a u EU, izlazak iz krize se nazire i ove godine bi trebala zabilježiti rast od 5,3 posto. To su podaci iz danas objavljenih zimskih prognoza Europske komisije koja predviđa da će i EU i Eurozona iz krize izaći nešto brže nego što se očekivalo prema ranijim prognozama.

Dok je u jesen Hrvatskoj Komisija predviđala ukupni pad BDP-a za prošlu godinu od 9,6 posto sada je taj pad smanjen na 8,9 posto. Jedino Španjolska s 11 posto, Grčka s 10 posto i Malta s 9 posto imaju veći pad od Hrvatske za prošlu godinu. Iz ovog popisa je više nego jasno da su od posljedica Covida 19 najviše pogođene upravo države gdje je udio turizma u gospodarstvu velik. Na tom popisu iza Hrvatske su odmah Italija i Francuske, također izrazito turističke države. Jedino Irska je i prošlu godinu završila u plusu od 3 posto rasta, a Litva će imati samo blagi pad od 0,9 posto.

Prema izvještaju Europske komisije treći kvartal prošle godine je bio uspješniji od očekivanog, ali je do naglog pada došlo ponovno u zadnjem kvartalu prošle godine, prije svega zbog novih mjera.

“Očekuje se skok realnog BDP-a od 5,3 posto u 2021 godini. S obzirom na to da će doći do rasta domaće potražnje uz postupno ukidanje pandemijskih mjera i povećanja broja cijepljenih”, kaže se u prognozama Europske komisije za Hrvatsku uz naglasak da će doći do postupnog oporavka i na tržištu rada te povećanja osobne potrošnje.

Komisija predviđa i visok skok investicija, prije svega u građevinskom sektoru.

“Investicije će se oporaviti zahvaljujući već dinamičnom građevinskom sektoru i potpomognute naporima za obnovu nakon snažnih potresa u Baniji i Zagrebu”, kaže se u izvještaju. Očekuje se i rast izvoza u ozračju globalnog oporavka.

Govoreći u prognozama za cijelu EU, Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik komisije za ekonomiju, rekao je da današnje prognoze daju stvarnu nadu u vrijeme velike nesigurnosti za sve nas.

“Solidan rast u drugoj polovici ove godine nam jasno pokazuje kako okrećemo stranicu prema izlasku iz krize”, rekao je on.

Dobra vijest bi trebala biti najava Europske komisije da će se na razini EU predkrizna razina dostići ranije nego što se očekivalo, zbog očekivanog skoka u drugoj polovici ove godine i tijekom cijele 2022 godine. Naravno rizici ovakvih prognoza ostaju veliki i oni su uglavnom vezani za dalji tijek pandemije i uspjeha u cijepljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:21