RAST CIJENA 31 POSTO

‘Neću reći ime trgovine, ali vino je tamo koštalo 70 kuna. Znate li koliko košta danas?‘

Između 2. siječnja i 4. siječnja Inspektorat je imao 197 nadzora primjene Zakona o uvođenju eura u trgovinama na malo

Inspektori su, prema podacima koji su iznijeti pred Vladom, odradili oko 8000 nadzora otkako je stupio na snagu Zakon o uvođenju eura i utvrdili 1738 slučaja kršenja propisa

 Tom Dubravec/Cropix

Cijene u trgovinama, kafićima, restoranima i uslužnim radnjama, između 2. siječnja i 4. siječnja, porasle su prosječnih 31 posto, objavila je Vlada, naredivši vlasnicima spomenutih tvrtki i obrta da vrate cijene na iznose koji su bili 31. prosinca prošle godine. Kako se čulo na sjednici Vlade, pojedini ugostitelji digli su nakon 1. siječnja cijene dijela svojih usluga čak 80 posto.

- Prosječno su u trgovini cijene između 2. i 4. siječnja porasle između tri i 19 posto. U ugostiteljstvu je raspon poskupljenja bio između deset i 80 posto - referirao je Vladi glavni državni inspektor Andrija Mikulić. Spomenuta poskupljenja Inspektorat je utvrdio u 350 obavljenih nadzora nakon 1. siječnja i uvođenja eura kao službene valute u državi.

Budući da je Vlada, naredivši povrat cijena na razine od 31. prosinca 2022., zadužila Državni inspektorat da kontrolira poštivanje te odluke, otvorilo se pitanje kako će Inspektorat ocijeniti je li kod određenih poskupljenja riječ o opravdanoj odluci trgovca ili obrtnika.

Veleprodajne cijene

- Ako vam je litra vina u jednoj trgovini kojoj neću spomenuti ime, skočila s 40 na 79 kuna, koji može biti razlog takvog poskupljenja? - upitao se Mikulić, pojasnivši kako će DIRH od trgovaca, među ostalim, tražiti dokumente po kojoj cijeni su u veleprodaji ili od neposrednih proizvođača kupili robu.

- Postoji procedura u kojoj se utvrđuje je li pravna osoba koju imamo u nadzoru prekršila neki propis. Ona se ima pravo očitovati na zapisnik koji smo napravili. Postoje upravne i prekršajne kazne - pojasnio je Mikulić.

image

Ako je litra vina u jednoj trgovini, kojoj neću spomenuti ime, skočila s 40 na 79 kuna, koji može biti razlog takvog poskupljenja, upitao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić

Damir Krajac/Cropix

Glavni državni inspektor upozorio je kako se visine kazni za prekršitelje propisa u formiranju cijena kreću i do 26.540 eura. Inspektorat, otkrio je Mikulić, poštivanje Zakona o uvođenju eura u trgovini i uslugama prati još od rujna prošle godine, a, dodao je, pojačano od početka 2023.

Inspektori su, prema Mikulićevim podacima, odradili oko 8000 nadzora otkako je stupio na snagu Zakon o uvođenju eura, a u tu brojku uključeni su svi nadzori, odnosno nadzori svih propisa. U dijelu koji se odnosi na nadzor "konverzije kuna u euro", bilo je 1738 kršenja propisa od rujna prošle godine dosad. Najveći broj spomenutih prekršaja, prema izvješću DIRH-a, odnosio se na neisticanje dvojnog iskaza cijene, neisticanje cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način te na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, kao i na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu, uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Toaletni papir i kava

Između 2. siječnja i 4. siječnja Inspektorat je imao 197 nadzora primjene Zakona o uvođenju eura u trgovinama na malo, uključujući, istaknuo je Mikulić na sjednici Vlade, i pekarnice, za koje je procijenjeno da bi se mogle isticati u pogrešnom iskazivanju cijena u eurima.

Kao proizvode čije su cijene najčešće dizane pod izlikom uvođenja eura, Mikulić je označio čokolade, pekarske proizvode i pivo. Tim artiklima u izvješću DIRH-a dodaju se i maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir i kava.

U nadzoru primjene konverzije u uslužnim radnjama inspektorat je sproveo 94 nadzora frizerskih usluga te usluga njege i uljepšavanja tijela, kao i usluge parkinga. U 17 nadzora utvrđeno je povećanje cijena.

Mikulić je otkrio i da su turistički inspektori bili u "akciji" u povodu konverzije te su u 151 nadzoru u 52 slučaja otkrili povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:41