UZNEMIRENI GRAĐANI

Neki bankomati su ostali bez eura: Banke su nam pojasnile u čemu je problem, a odgovor jedne je urnebesan

Banke i građani još uvijek se prilagođavaju uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija

 Denis Lovrovic/Afp

Banke i građani još uvijek se prilagođavaju uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Još uvijek se pojedinici nose s poteškoćama pa su tako Splićani požalili redakciji Slobodne Dalmacije da nisu mogli podizati novac na bankomatima Privredne banke Zagreb i OTP-a.

- Od nedjelje sam obilazio bankomate. Tada sam razmišljao da se možda ispraznio za vikend. U ponedjeljak ponovo nije bilo novca, kad sam pitao u poslovnici kraj Hrvatskog narodnog kazališta zašto nema novca, rečeno mi je da ne znaju, ali im Fina nije donijela pare. Nekoliko dana sam obilazio barem tri lokacije - Gripe, Voćni trg i onu kraj kazališta. Svi su bankomati bili prazni - ispričao nam je Splićanin.

Nije jedini koji se požalio, i nisu navedena tri bankomata jedina koja su ostala bez novca. Iz Privredne banke su kazali kako bankomati na području grada rade, ali je moguće da se zbog intenzivnijeg korištenja pojedini bankomati brže prazne.

- U razdoblju od 1. siječnja 2023 do 31. ožujka 2023. klijenti su oslobođeni naknade za podizanje gotovog novca u poslovnici (neovisno o iznosu isplate). Inače, ako bankomat na poslovnici ne radi - na šalteru se ne naplaćuje naknada za isplatu iznosa koji se podiže na bankomatu - naglasili su iz Privredne banke Zagreb.

Slična smo pitanja postavili i OTP-u, jer su se i njihovi korisnici žalili kako često nema novca u bankomatima. Međutim, u OTP-u uopće nisu razumjeli pitanje(!?). Kako je odgovor pomalo neobičan, prenosimo ga u cijelosti:

- Ne razumijemo baš najbolje pitanje. Naime, svi naši bankomati od 1. siječnja isplaćuju euro novčanice i imaju gotovinu za isplatu, kao i u ovom trenutku. Također, ne razumijemo ovo "signaliziraju da nemaju gotovinu za isplatu". Na koji način?

Jedini tehnički problem koji se povremeno detektira na ponekim bankomatima je vezan uz zaglavljivanje novčanica jer su novčanice potpuno nove i slijepe se, ali i u tim slučajevima se uglavnom ukoliko se zaglave novčanice od 20 eura isplaćuju one od 10 i obrnuto.

Također, kada bankomat signalizira tu grešku, promptno se izlazi na teren i rješava funkcioniranje bankomata - odgovorili su iz OTP-a koji nisu razumjeli naše pitanje je li moguće da su im bankomati često prazni.

Možda pročitaju odgovor druge banke koja priznaje da nekada ima problem s brzim pražnjenjem bankomata, zaključuje Slobodna, pa provjere nije li slična situacija i kod njih na bankomatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13