OŠTRI FILIPOVIĆ

‘Nema više prepreka za pokretanje Petrokemije. Štitit ću građane od predatora kojima je Hrvatska bankomat‘

Tijekom dana stigao je odgovor PPD-a iz kojeg poručuju da su među prvima podržali porez na ekstraprofit

Davor Filipović

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u četvrtak kako više nema nikakvih prepreka da se krene s proizvodnjom u Petrokemiji, te kako država trenutno ne planira prodati svoj udjel u toj tvrtki.

Na novinarski upit nakon sjednice Vlade kada bi trebala krenuti modernizacija proizvodnje u Petrokemiji, Filipović je rekao da to treba pitati turske investitore.

"Na njima je da počnu što prije. Nikakvih prepreka više nema da se krene s proizvodnjom", rekao je ministar i dodao kako su stvoreni preduvjeti za modernizaciju, a time i pokretanje proizvodnje u Petrokemiji kao i zadržavanje radnika.

"Ulaganjem u modernizaciju Petrokemije jasno je da se omogućava proizvodnja, a kad imate proizvodnju onda imate i punu zaposlenost", rekao je Filipović i dodao da od turske grupacije Yildirim očekuje preuzimanje upravljanja poduzećem i čim prije započinjanje proizvodnje.

Na novinarski upit planira li država prodavati svoj udjel u Petrokemiji, Filipović je odgovorio: "Trenutno ne."

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za sklapanje dodatka 1 Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije te suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije.

Te odluke omogućuju dovršetak procesa ulaska turskog Yildirima u Petrokemiju i pravno jačaju položaj države oslobađajući je mogućih financijskih i drugih obveza.

Rekao je da je dogovor postignut na način da se omogući potpisivanje dodatka ugovoru o dekapitalizaciji i investiranju i to tako da Hrvatske nema dospjelih i neispunjenih obveza prema novim investitorima.

“Za sve obveze koje se odnose na porez, zaštitu okoliša i emisijske jedinice neće se moći tražiti odšteta nakon 2018., a ako bude nekakvih pravnih reperkusija to će se odnositi samo do zastare, a ne kao što je do sada bilo neograničeno i do neograničenog iznosa”, rekao je.

“Morat će se investirati da bi se dobile sve dozvole te su stvoreni preduvjeti za modernizaciju i pokretanje proizvodnje, kao i zadržavanje svih radnika”, dodao je.

Rekao je, piše N1, kako se niz dobrih stvari dogodilo u Hrvatskoj, podsjećajući na veliku američku investiciju u Osijeku, na vladin paket mjera od 1,7 milijardi eura, odluku o Petrokemiji i odluku o dokapitalizaciji HEP-a.

“Brojne interesne grupacije ne prezaju od načina kako doći do ciljeva, ali svatko tko se bavi politikom mora na to naviknuti”, rekao je i pokazao na zastavu koju nosi na odijelu rekavši da “tu leži njegova lojalnost i ne postoji pritisak koji će ga zaustaviti u obrani hrvatskih interesa i građana od predatora koji misle da je Hrvatska njihov bankomat”.

Dodao je da je posljednjih tjedana bio na meti medija.

Što se tiče Petrokemije, kazao je, ‘jako je važno što smo došli do toga što će se moći investirati kako bi se dobile sve okolišne proizvodne dozvole. Dogovoreno je pokretanje proizvodnje i zadržavanje svih radnika. Nakon pet godina neulaganja i sna, probudili su se pojedinci iz sindikata koji su umislili da je ovaj dogovor postignut zbog njih. Da nije tužno bilo bi smiješno. Mi smo stvorili pretpostavke da se modernizira Petrokemija. Na temelju svega što je napravila Vlada radnici mogu biti mirni jer bez ulaganja ne možete dobiti okolišnu dozvolu, a sada je na Yildirimu da počne ulagati i nastaviti proizvodnju‘.

Nova metodologija HERA-e

Novinari su Filipovića pitali i o novoj metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERE) o izračunu cijena plina, odnosno hoće li Vlada eventualne razlike koje bi pogodile opskrbljivače nadoknaditi.

Filipović je rekao kako je HERA u postupku donošenja nove metodologije, a u tijeku je razdoblje eventualnih žalbi i pravnih procedura, a nakon što se ono završi, ministarstvo će "sagledati cijelu situaciju i djelovati na način da sustav funkcionira".

Na pitanje hoće li biti nadoknađivanja eventualnih razlika opskrbljivačima, kazao je da će se sve uzeti u obzir.

"Kad HERA završi svoj dio posla, oni su neovisni regulator, onda ćemo i mi pristupiti analizi. Neće biti nikakvih problema", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:10