ULAGANJE U BUDUĆNOST

NEXE Grupa prije zakonske obveze predstavila svoje prvo Izvješće o održivosti

Izvješće o održivosti naš je prirodan put, pokazuje našu transparentnost i spremnost za pripremu izvještaja i prije zakonske obveze

Nexe tim

 Tin Jerger/

NEXE Grupa predstavila je svoje prvo Izvješće o održivosti,koje je pripremila vodeći se Europskim standardima za izvješćivanje o održivosti. Time je tvornica cementa NEXE, najveća članica NEXE Grupe, postala prva hrvatska tvrtka iz cementne industrije koja je ovo Izvješće pripremila prateći zahtjeve ESRS-a. „Iako NEXE još nije obveznik izvještavanja o održivosti, ovo opsežno Izvješće kojim se izvještava o materijalnim okolišnim, društvenim i upravljačkim temama održivog poslovanja, pripremljeno je već za 2022. godinu . Napravljeno je u želji da se transparentno prikaže opredijeljenost NEXE Grupe ka odgovornom poslovanju i održivoj budućnosti. Izvješće o održivosti naš je prirodan put, pokazuje našu transparentnost i spremnost za pripremu ovog izvještaja i prije zakonske obveze njegove izrade. Godina o kojoj izvještavamo bila je posebno izazovna. U takvim okolnostima u NEXE Grupi smo još više prepoznali važnost održivosti kao bitnog elementa u svim područjima našeg djelovanja i u svim tvornicama NEXE Grupe“, istaknuo je Velimir Vilović, član uprave NEXE .

NEXE Grupa je provela analizu klimatskih rizika s ciljem pravovremene prilagodbe klimatskim promjenama . Kao vodeći uzrok promjene klime prepoznata je povećana koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi, a energetski intenzivna cementna industrija jedna je od najznačajnijih emitera CO₂. NEXE Grupa, kao lider u industriji građevinskih materijala u regiji, klimatsku neutralnost želi postići već 2030. godine i tako dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

Do 2030.godine, cilj je smanjiti specifične emisije CO₂ po toni cementa na nula kilograma po toni. Kako bi se to ostvarilo, klimatski tranzicijski plan za postizanje neutralnosti uključuje: povećanje energetske efikasnosti proizvodnih procesa i imovine, povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnom energetskom miksu, supstituciju fosilnih goriva korištenjem zamjenskih goriva, korištenje zamjenskih sirovina, razvoj novih generacija postojećih proizvoda sa smanjenom CO₂ emisijom, te tehnologijom za hvatanje i skladištenje CO₂.

NEXE je dosad jerazvio niz novih generacija „zelenih” proizvoda koji omogućuju smanjenje CO₂ emisija za više od 10 posto u odnosu na industrijski standard za proizvodnju cementa. Planira se daljnji razvoj niskougljičnih tipova cementa do 2025. godine sa smanjenjem prosječnog klinker faktora ispod 70 posto i daljnje smanjenje klinker faktora nakon 2025. godine.

Kao rezultat prelaska na potrošnju električne energije iz obnovljivih izvora certificirane HEP ZelEn certifikatom te realizacijom ulaganja u vlastite fotonaponske elektrane, u 2022. godini ostvaren je značajan rast udjela energije dobivene iz OIE u ukupnoj potrošnji.

image

Aleksandar Zemunić (Selectio), Sandra Bilić Maričić (NEXE), Helena Pađen (Selectio), Mirjana Rukavina (NEXE), Katarina Knežević (NEXE), Klara Jug (NEXE), Lara Šubić Šuša (Selectio) i Velimir Vilović (NEXE).

Tin Jerger/

Niz projekata energetske učinkovitosti

Istovremeno, nastavljen je niz projekata s ciljem povećanja energetske učinkovitosti pri čemu se ističe implementacija opreme najnovije generacije i projekt digitalizacije proizvodnje u tvornici cementa NEXE.

U korištenju zamjenskih goriva ističe se tvornica cementa NEXE u kojem je udio supstitucije fosilnih goriva zamjenskima u 2022. godini iznosio više od 40 posto, a cilj je kroz dodatna ulaganja povećati taj udio do 90 posto, odnosno maksimalno eliminirati korištenje fosilnih goriva u procesu proizvodnje cementa do 2030. godine. Dodatno smanjenje emisija CO₂ postići će se korištenjem odgovarajućeg građevinskog otpada kao zamjenske sirovine budući da isti proizvodi značajno niže emisije CO₂ u proizvodnji cementa jer je taj proces već prošao prilikom vlastite proizvodnje.

„Po pitanju društvenih i upravljačkih tema, istaknuo bih odgovornost NEXE Grupe u stvaranju sigurnih i dostojanstvenih radnih mjesta, s adekvatnim primanjima i jednakim prilikama za profesionalni razvoj. Ističe se naš cilj od 0 ozljeda na radu što ćemo postići ulaganjem u zaštitnu opremu i nove tehnologije koje smanjuju broj nezgoda te kontinuiranom edukacijom naših zaposlenika o sigurnim načinima rada“, dodaje Vilović.

Projekt CO₂NTESSA, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj, koji podrazumijeva uvođenje nove tehnologije u cilju održive i troškovno učinkovite proizvodnje cementa bez CO₂ emisija od 2029. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:58