ZAMRZNUTA PRAVA

Nizozemski sud odbacio sve zahtjeve šeika koji je želio preuzeti Fortenovu, dominatni suvlasnik sad je - Vujnovac

‘Ova odluka još je jedna potvrda pravnih stavova Fortenova grupe i njene predanosti poštivanju međunarodnih sankcija‘, rekao je Fabris Peruško

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Tijekom današnjeg poslijepodneva Privredni odjel Prizivnog suda u Amsterdamu odbacio je zahtjev arapskog investitora Saifa Alketbija, kupca 43-postotnog udjela ruske Sberbank u Fortenovi, da dio suvlasnika (tzv. vlasnika depozitarnih potvrda) ne smije donositi ključne odluke bez njegovih glasova.

Time je de facto hrvatska kompanija Open Pass u vlasništvu Pave Vujnovca postala dominantni i najutjecajniji suvlasnik kompanije, koja je niknula restrukturiranjem nekadašnjeg propalog poslovnog imperija Ivice Todorića. Može se reći da ovime Pavao Vujnovac, u suradnji s predsjednikom Uprave Fortenove Fabrisom Peruškom, postaje osoba na koju će pasti odgovornost za budućnost najveće i najvažnije hrvatske kompanije.

Treba podsjetiti kako je arapski investitor Alketbi udio u Fortenovi stekao kupovinom kompanije SBK ART (koja je služila kao pravno vozilo za udjele) u međuvremenu je ta tvrtka posebne namjene stavljena hrvatskom inicijativom na proširenu listu sankcija Europske unije, što je učvrstilo početni stav uprave kako se pravno udio koji leži u SBK ART-u mora smatrati zamrznutim.

Prvi ključni izazov novog najutjecajnijeg suvlasnika i Uprave bit će refinanciranje duga od 1,2 milijarde eura do rujna ove godine.

U službenom priopćenju Fortenova Grupa potvrđuje kako je nizozemski sud „:..odbacio sve zahtjeve SBK Art-a („SBK“, sankcionirane kompanije pod kontrolom ruske Sberbank i suvlasnika u Fortenova grupi sa 42,5 posto zamrznutih glasačkih prava) te potvrdio sve odluke donesene jučer na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u Nizozemskoj.

Nizozemsko pravosuđe time je potvrdilo stavove i odluke istog Prizivnog suda u Amsterdamu iz prosinca 2022. te onemogućilo sankcioniranim osobama da utječu na upravljanje i odlučivanje u Fortenova grupi.“

„Ova odluka još je jedna potvrda pravnih stavova Fortenova grupe i njene predanosti poštivanju međunarodnih sankcija i očuvanju vrijednosti kompanije. Drago nam je da je nizozemsko pravosuđe prepoznalo i dalo za pravo većini nesankcioniranih suvlasnika Fortenova grupe. Fortenova grupa počinje raditi na implementaciji odluka svojih suvlasnika“, rekao je Fabris Peruško, ponovno izabrani glavni izvršni direktor Fortenova grupe te član Upravnog odbora na novi šestogodišnji mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:17