EFIKASAN MODEL

Njemačka spašava najvećeg uvoznika plina i spriječava kolaps energetskog sektora!

‘Nacionalizacija Unipera osigurava opskrbu energijom za tvrtke, komunalna poduzeća i potrošače‘

Uniper

 Lennart Preiss/Afp

Kako bi spasila najvećeg uvoznika plina u zemlji i spriječi kolaps energetskog sektora, Njemačka će nacionalizirati kompaniju Uniper SE, najvećeg uvoznika plina sa sjedištem u Dusseldorfu. Savezna vlada, Uniper i većinski vlasnik Unipera, finski Fortum Oyj, dogovorili su izmjenu paketa mjera najavljenih u srpnju ove godine prema kojima će, ulaganjem osam milijardi eura i kupnjom udjela do finske tvrtke, njemačka Vlada kontrolirati udjel od 99 posto. Posao preuzimanja trebao bi biti završen do kraja godine.

Nagli porast cijena plina i rusko smanjivanje opskrbe izazvali su milijunske gubitke Unipera, što je natjeralo vladu da uskoči s paketom pomoći u srpnju koji je uključivao udjel od 30 posto. Posljednjih tjedana računalo se da bi taj udjel države u kompaniji mogao porasti iznad 50 posto.

Glavni izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach, kako navodi Bloomberg, kazao je da postignuti sporazum daje jasnoću vlasničke strukture, omogućuje kompaniji nastavak poslovanja i ispunjavanje uloge sistemski važnog opskrbljivača energijom. "Ovo osigurava opskrbu energijom za tvrtke, komunalna poduzeća i potrošače," kazao je.

Dionice Unipera pale su čak 23 posto, dok su finskom Fortumu porasle čak 20 posto. Vlada kancelara Olafa Scholza, pokazalo se, odlučna je osigurati opstanak Unipera, nastojeći spriječiti pogoršanje energetske krize u nadolazećim mjesecima. Tvrtka je već dobila niz zajmova za spašavanje, ali oni su brzo potrošeni i bila je neophodna sve snažnija državna potpora.

image

Uniper

Lennart Preiss/Afp

Prema procjeni think tanka Bruegel, javna potrošnja za ograničavanje krize u EU, Velikoj Britaniji i Norveškoj narasla je na pola bilijuna eura. Nacionalizacija Unipera ocjenjuje se kao dio šireg zaokreta Njemačke u odnosu na energetsku politiku koja se dugo vremena oslanjala na Rusiju. U poodmakloj fazi su i pregovori o preuzimanju kontrole nad dva druga velika dobavljača plina.

Paket pomoći koji je Vlada ponudila u srpnju mora biti potpisan i odobren od strane EU. Vladina izloženost Uniperu uključuje i postojeću kreditnu liniju KfW-a od 13 milijardi eura, a ta razvojna banka u državnom vlasništvu nastavit će s financiranjem tvrtke dok se posao ne završi. Kako navode njemački mediji, ukupni paket pomoći koštat će Vladu oko 30 milijardi eura.

Gubici Unipera zbog pronalaženja alternativnih dobavljača Rusiji, prema Bloomberg Intelligenceu, vjerojatno će premašiti 18 milijardi eura ove godine. Tvrtka je već izvijestila o gubitku od više od 12 milijardi eura za prvo polugodište, svrstavajući ga među najveće u povijesti njemačkog poduzeća.

image

Uniper

Ina Fassbender/Afp

Problemi tvrtke povezani su s njezinim osnivanjem 2016. godine, budući da je Njemačka pokrenula postupni prelazak na energiju vjetra i sunca, dajući manji značaj ogromnim elektranama koje koriste ugljen i plin. Kako bi se više usredotočila na obnovljive izvore, energetska kompanija EON SE odlučila se za izdvajanje Unipera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:37