"Paralelna carina"

Njemački Aldi želi spustiti cijene banana, izazvali bijes Ekvadora: 'To je nepošteno'

Najveći svjetski izvoznik banana Ekvador poziva latinoameričke proizvođače da odbiju prijedlog Aldija
Ilustracija, unutrašnjost trgovine Aldi
 Peter Summers / Reuters

Najveći svjetski izvoznik banana Ekvador poziva latinoameričke proizvođače da odbiju prijedlog vodećeg njemačkog lanca supermarketa Aldija da im od iduće godine plaća jedan euro nižu cijenu za kašetu banana.

Trenutno se kašeta banana težine oko 20 kilograma prodaje po cijeni od osam dolara (oko 6,9 eura).

"Svi mi proizvođači u regiji moramo se udružiti kako bismo Aldiju onemogućili primjenu te nepoštene mjere", izjavio je za AFP šef udruženja ekvadorskih izvoznika banana Eduardo Ledesma.

On tvrdi da Aldi, vlasnik supermarketa u Europi i SAD-u, namjerava provesti tu "jednostranu i nepoštenu" odluku, koja bi po njegovim riječima ujedno funkcionirala kao "paralelna carina" unutar Europske unije.

"Ni u kom slučaju ne možemo dopustiti da se cijena smanji za euro po kašeti jer bi to utjecalo na cijeli lanac proizvodnje banana", istaknuo je Ledesma.

To će se pitanje naći na dnevnom redu međunarodnog foruma uzgajivača banana u Guayaquilu, na kojem će sudjelovati i proizvođači iz Latinske Amerike, uključujući Kolumbiju i Kostariku.

Latinska Amerika proizvodi 75 posto svjetskog izvoza banana. Od početka godine Ekvador je prodao oko 265 milijuna kašeta banana, a do kraja godine planira ih prodati ukupno 330 milijuna. Glavna tržišta su mu Europska unija, posebice Njemačka, i Rusija.

Banane su prošle godine činile drugu stavku u ekvadorskom izvozu, nakon nafte, s ukupnom vrijednošću izvoza nešto većom od tri milijarde dolara. U razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine Ekvador je izvezao banane u ukupnoj vrijednosti 2,1 milijardu dolara, pokazuju podaci ekvadorske središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:16