KORONA KRIZA

Njemački brodograditelj MV Werften podnio zahtjev za stečaj, u problemima i matična tvrtka

MV Werften trenutno gradi kruzer "Golden Dream", vrijedan 1,5 milijardi eura, no nije uspio osigurati novac za završetak broda

Brodogradilište u Njemačkoj/Ilustracija

 ODD ANDERSEN/AFP

Njemački brodograditelj MV Werften podnio je zahtjev za stečaj zbog financijskih teškoća u pandemiji koronavirusa u kojima se našao zajedno sa matičnom tvrtkom, organizatorom krstarenja Genting Hong Kongom.

Vijest je potvrdio sud u Schwerinu, glavnom gradu savezne zemlje Mecklenburg-Vorpommern gdje se nalaze tri brodogradilišta tvrtke.

Radnici, njih oko 1900, obaviješteni su o stečaju, rekao je ranije glasnogovornik. Njihova je budućnost sada neizvjesna.

Objava stečaja označava neuspjeh pregovora njemačke savezne vlade i vlasti Mecklenburg-Vorpormmerna s jedne strane i vlasnika Genting Hong Konga s druge strane.

Njemačka vlada navodno je bila spremna pomoći, ali je tražila da se u spašavanje uključi i vlasnik, što se očito nije dogodilo, primjećuje agencija dpa.

Predsjednik Genting Hong Konga Colin Au nedavno je rekao da je njegova tvrtka njemačkoj vladi dostavila četiri ponude za daljnje financiranje MV Werftena, no sve su odbijene.

MV Werften trenutno gradi kruzer "Golden Dream", vrijedan 1,5 milijardi eura, no nije uspio osigurati novac za završetak broda.

Genting Hong Kong kupio je brodogradilišta u Rostocku, Wismaru i Stralsundu 2016. godine za potrebe vlastite flote. U to je vrijeme sektor krstarenja bio u procvatu.

Azijska turistička skupina organizira krstarenja pod brendovima Star Cruises, Dream Cruises, Crystal Cruises i Resorts World Manila. Tvrtku podržava Genting Grupa, konglomerat malezijskog kasino magnata i milijardera Lim Kok Thaya.

Genting Hong Kong zabilježio je u 2020. godini gubitak od 1,72 milijarde dolara, a u prvoj polovini prošle godine smanjio ga je na 231 milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:55