UGLEDNI STRUČNJACI

Njemački eksperti nude bolje rješenje od embarga: Udarili bismo Rusiju, a energetske posljedice za EU bile bi minimalne

"To je bolje od embarga i učinkovitije od kvantitativnih ograničenja jer bi Rusiju prisililo da snizi izvozne cijene"

Naftovod Družba

 Attila Kisbenedek/Afp

EU bi umjesto embarga trebao bi uvesti carine na ruske energente jer bi smanjile plaćanja Rusiji uz minimalne posljedice po opskrbu energijom, smatra većina sveučiliših profesora ekonomije u Njemačkoj, prema istraživanju objavljenom u utorak.

Za carine izjasnilo se u anketi ekonomskog instituta ifo i lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) 70 posto od 158 sudionika istraživanja.

Carine su bolje od embarga i učinkovitije od kvantitativnih ograničenja jer bi Rusiju prisilile da snizi izvozne cijene, objašnjavaju.

Očekuju i da će više cijene energije u Europi istodobno "optimizirati distribuciju deficitarnih resursa putem tržišta".

Neki su skeptični: Carine bi značile još veći rast cijena

Nešto manje od četvrtine anketiranih profesora izrazilo je pak skepsu prema ideji o carinama baš zato što bi značile još veći rast potrošačkih cijena. Rusija ima veliku pregovaračku moć u sektoru plina, pa bi trošak carina uglavnom snosila EU, rekli su.

Neki su pak ispitanici otklonili zamisao o carinama budući da nije dovoljno radikalna, pozivajući na potpunu obustavu plaćanja Rusiji.

Nešto više od polovine anketiranih smatra da bi njemačka vlada trebala ograničiti trgovinske odnose s autokratskim zemljama zbog velikih geopolitičkih rizika.

Dokazano je da takve zemlje često nisu pouzdani trgovinski partneri, a Njemačka je odgovorna za ljudska prava i u drugim zemljama, ističu.

Unatoč tome, velika većina ekonomista kritizira zakon o lancu opskrbe, koji stupa na snagu 2023. i obvezat će njemačke tvrtke na kontrolu opskrbnih lanaca kako bi se suzbilo kršenje ljudskih prava i zakona o zaštiti okoliša.

Zakon će njemačkim tvrtkama otežati poslovanje u inozemstvu, upozoravaju, predstavljat će veliko birokratsko opterećenje i nametnuti tešku zadaću prikupljanja informacija, a tu je i rizik sužavanja kruga dobavljača primarnih proizvoda.

Otporni lanci opskrbe zahtijevaju pak više dobavljača, smatra 88 posto ispitanih profesora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43